Sydney se otvara nakon 100 dana ‘lockdowna’

Više od pet miliona stanovnika najvećeg australskog gradavbilo je zatvoreno od juna, kako bi se suzbilo širenje vrlo zarazne delta varijante korona virusa.

Neki pubovi u najvećem australskom gradu otvorili su vrata u ponedjeljak poslije ponoći (EPA)

Kafići, teretane i restorani u Sydneyu otvorili su u ponedjeljak, nakon gotovo četiri mjeseca “lockdowna”, vrata gostima koji su vakcinisani protiv korona virusa, jer se Australija postepeno počinje otvarati zahvaljujući sve većem broju potpuno vakcinisanih građana.

Neki pubovi u najvećem australskom gradu otvorili su vrata u ponedjeljak odmah poslije ponoći, jer su mnogi gosti došli na ponoćno piće, pokazale su televizijske snimke i slike na društvenim mrežama, prenosi Hina.

“Mislim da su svi u cijeloj državi prilično uzbuđeni zbog proteklih 100 dana”, rekao je premijer države Novi Južni Wales Dominic Perrottet.

Stroge mjere i u Malbourneu i Canberri

Više od pet miliona stanovnika Sydneya bilo je zatvoreno u strogom “lockdownu” od juna kako bi se suzbilo širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, koja se od tada proširila na Melbourne i glavni grad Canberru, što je i u tim gradovima dovelo do strogih protupandemijskih mjera.

Perrottet je pozvao građane Sydneya da ne pretjeraju s uzbuđenjem zbog izlaska iz “lockdowna” i upozorio da će se broj zaraženih povećati nakon ponovnog otvaranja.

Prema ublaženim pravilima, 10 potpuno vakcinisanih ljudi može se okupiti u kućama, dok 100 osoba može prisustvovati vjenčanjima i sprovodima.

Maloprodajne trgovine mogu se otvoriti sa smanjenim kapacitetom, jer država nastoji dosegnuti stopu vakcinisanosti od 80 posto do kraja oktobra, kada će se dodatno ublažiti ograničenja.

Nevakcinisani kod kuće do 1. decembra

No, nevakcinisani građani moraju ostati kod kuće do 1. decembra.

Država Novi Južni Wales, u kojoj je Sydney, popustila je pravila zatvaranja nakon što je postignut cilj od 70 posto potpuno vakcinisane odrasle populacije.

Kako je sve veći broj stanovnika vakcinisan, Australija planira postepeno vraćanje u normalu, pa bi od novembra pustila potpuno vakcinisane stanovnike da slobodno ulaze i napuštaju zemlju.

Australija je u martu 2020. godine zatvorila svoje međunarodne granice, zbog čega je broj zaraženih korona virusom bio relativno nizak – ukupno 127.500 slučajeva zaraze i 1.440 smrtnih slučajeva.

Izvor: Agencije