SPD očekuje da formira novu njemačku vladu do kraja godine

Tijesni pobjednik izbora počeo je temeljne pregovore o koaliciji sa Zelenim i Slobodnim demokratama.

Razgovori su dobro započeli, ali veoma su povjerljivi, kaže potpredsjednik SPD-a (EPA)

Njemačka Socijaldemokratska partija (SPD) započela je danas temeljne pregovore o koaliciji sa dvije manje stranke, Zelenim i Slobodnim demokratama (FDP).

Nakon tijesne izborne pobjede nad njemačkim konzervativcima kancelarke Angele Merkel, SPD izražava uvjerenje da će sa Zelenima i FDP-om postići koalicioni dogovor i formirati novu vladu do kraja godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Potpredsjednik SPD-a Kevin Kuehnert izrazio je optimizam da će se ove godine formirati tzv. koalicija “semafor”, nazvana po stranačkim bojama SPD-a, FDP-a i Zelenih.

“Čvrsto pretpostavljam da ćemo oformiti koalicionu vladu. Razgovori su dobro započeli, ali veoma su povjerljivi”, rekao je Kuehnert u intervjuu za radio ARD.

Za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja u kojima predsjednik ili monarh pozivaju jednog stranačkog lidera da pokuša formirati vladu, u Njemačkoj same stranke odlučuju ko će s kim ući u politički savez.

Razilaženje oko povećanja poreza

Odluke stranaka će odrediti političku budućnost Njemačke nakon 16 godina vladavine Angele Merkel, redefinisati ambicije te zemlje kao najsnažnije evropske ekonomije u digitalnoj eri i stepen spremnosti da se sa saveznicima angažuje na rješavanju globalnih pitanja.

Stranka FDP ne želi da se porezi povećavaju s čime nisu saglasni Zeleni i SPD, iako su dvije manje stranke na početku bilateralnih stranačkih susreta naporno radile da definišu zajednički politički imenitelj i utvrde osnove zajedničkog angažovanja u koaliciji.

Konzervativni blok CDU/CSU, koji je na izborima zauzeo drugo mjesto, u principu bi također mogao pokušati formirati koalicionu vladu, ali se još oporavlja od neočekivanog poraza.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO