SAD: Mornarički nuklearni inžinjer optužen za prodaju informacija

Jonathan Toebbe optužen je za pokušaj prenošenja informacije o dizajnu američkih podmornica na nuklearni pogon nekome za koga je mislio da je predstavnik strane vlade.

Tužioci kažu da je šema započela u aprilu 2020. godine kada je Jonathan Toebbe poslao paket stranoj vladi (EPA)

Nuklearni inžinjer mornarice SAD-a sa pristupom vojnim tajnama optužen je za pokušaj prenošenja informacije o dizajnu američkih podmornica na nuklearni pogon nekome za koga je mislio da je predstavnik strane vlade, ali se ispostavilo da je tajni agent FBI-a, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD, javlja Tanjug.

U krivičnoj prijavi u kojoj su detaljno opisane optužbe u vezi sa špijunažom protiv Jonathana Toebbea, vlada je rekla da je prodao informacije u posljednjih godinu dana kontaktu za koji vjeruje da predstavlja stranu vladu, piše AP.

Uhapšen zajedno sa suprugom

Toebbe (42) je uhapšen u subotu u Zapadnoj Virdžiniji zajedno sa svojom suprugom Dianom (45), nakon što je postavio izmjenjivu memorijsku karticu na unaprijed dogovorenom mjestu, navodi se u prijavi.

Tužioci kažu da je šema započela u aprilu 2020. godine kada je Jonathan Toebbe poslao paket stranoj vladi koji sadrži objašnjenje šta bi mogao da pruži od informacija i uputstva kako da se nastavi tajna komunikacija.

On je zatim počeo da komunicira sa prikrivenim agentom i složio se da prodaje informacije za hiljade dolara u kriptovaluti, navodi se u tužbi u kojoj se pominje kršenje Zakona o atomskoj energiji.

Izvor: Agencije