Preliminarni rezultati: Pokret Sadr pobjednik parlamentarnih izbora u Iraku

Pokret Sadr, povezan sa šiitskim vođom Muqtadom al-Sadrom, osvojio je 73 zastupnička mjesta.

Izborna komisija Iraka još nije objavila konačne rezultate izbora (EPA)

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Iraku, pokret Sadr je pobijedio sa 73 zastupnička mjesta od ukupno 329.

Kako je objavila iračka novinska agencija, pokret Sadr, povezan sa šiitskim vođom Muqtadom al-Sadrom, osvojio je 73 mjesta u parlamentu.

Sa 38 osvojenih zastupničkih mjesta, stranka Takaddum, koju predvodi bivši predsjedavajući parlamenta Mohamed al-Halbousi (sunit), mogla bi biti druga najveća pojedinačna stranka u parlamentu, prenosi Anadolija.

Državna koalicija bivšeg premijera Nourija al-Malikija zauzela je treće mjesto sa 37 zastupnika.

Izborna komisija Iraka još nije objavila konačne rezultate izbora.

Izlaznost na ovim izbora je iznosila 41 posto.

Zatvaranjem birališta u Iraku u nedjelju su završeni prijevremeni parlamentarni izbori koji su organizirani uz stroge mjere sigurnosti.

Ranjena dva vojnika na biralištu

Vrhovna izborna komisija Iraka saopćila je da su birališta širom te zemlje zatvorena u 18 sati po lokalnom vremenu i da je izborni proces protekao bez terorističkih napada.

Tokom izbornog dana najveći incident je zabilježen u provinciji Diyali u kojoj su u oružanom napadu na biralištu ranjena dvojica vojnika.

Lokalni izvori javljaju da je na biralištima u Bagdadu i Kirkuku došlo do kvara nekoliko elektronskih mašina i čitača za otiske prsta te da veći broj birača nije mogao glasati.

U izbornoj utrci za novi saziv parlamenta, koji broji ukupno 329 zastupničkih mjesta, borilo se 3.249 kandidata koji predstavljaju 21 koaliciju i 109 političkih stranaka.

Ovo su bili peti izbori u Iraku od 2003. godine i američke invazije kojom je srušen režim bivšeg iranskog predsjednika Saddama Husseina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO