Guterres osudio talibansko kršenje obećanja ženama

Ravnopravnost spolova je moj prioritet, rekao je generalni sekretar UN-a

Antonio Guterres je pozvao međunarodnu zajednicu da finansijski pomogne da Afganistan (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres kritizirao je talibanska „prekršena“ obećanja afganistanskim ženama i djevojčicama, te je pozvao svijet da ubrizga novac u Afganistan kako bi spriječio njegov ekonomski kolaps.

„Posebno sam uznemiren zbog kršenja obećanja koja su afganistanskim ženama i djevojkama dali talibani”, rekao je novinarima u ponedjeljak u New Yorku.

„Snažno apelujem na talibane da se drže obećanja ženama i djevojkama i ispune svoje obaveze prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima i humanitarnom pravu“, dodao je.

Milioni tinejdžerki širom Afganistana i dalje čekaju na povratak u škole, pošto su talibani pohađanje nastave dozvolili samo dječacima. Taj potez je izazvao zabrinutost o budućnosti obrazovanja za žene pod vladavinom talibana, koji su se obavezali da će poštovati prava djevojčica i žena u zemlji u kojoj su u avgustu preuzeli vlast.

Također je ojačao strah da talibani mogli uspostaviti ista stroga pravila koja su bila na snazi tokom njihove prve vladavine iz 90-tih godina prošlog stoljeća. Tada, ženama i djevojčicama su zakonom bili zabranjeni školovanje i zapošljavanje.

Izbjeći ekonomski kolaps

Talibani su, također, imenovali vladu koji čine samo muškarci, govoreći da će žene biti uključene naknadno.

Guterres kaže da je „zabrinut“ što vidi „kršenje“ obećanja, dodajući da je ravnopravnost spolova za njega prioritet.

Generalni sekretar UN-a je pozvao međunarodnu zajednicu da finansijski pomogne da Afganistan i izbjegne ekonomski kolaps.

„Moramo pronaći način da ekonomija počne disati ponovi. To se može učiniti bez kršenja međunarodnih zakona“, rekao je.

Al Jazeerin reporter James Bays javio je iz New Yorka da Guterresov apel dolazi uoči „veoma važne“ sjednice članica Grupe 20, koja će se održati u „naredna 24 sata“.

G20 nema namjeru „odmrznuti račune Afganistana i dati ih talibanskoj vladi“, rekao je Bays.

Izvor: Agencije + Al Jazeera i agencije