FIFA i UCI pomogli evakuirati 165 izbjeglica iz Afganistana

Organizacije su pomogle u evakuaciji 165 izbjeglica iz Afganistana, među kojima su bile i biciklistice, novinari i borci za ljudska prava.

Izbjeglice, koje su u Evropu stigle preko Albanije, bit će preseljene u nekoliko zemalja (EPA)

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i Međunarodna biciklistička federacija (UCI) pomogle su u evakuaciji 165 izbjeglica iz Afganistana, među kojima su bile i biciklistice, novinari i borci za ljudska prava čiji bi životi bili ugroženi da su ostali u zemlji, prenosi Hina.

FIFA i UCI su bili dio operacije koja je uključivala i vlasnika biciklističkog tima Israel Start-Up Nation Sylvana Adamsa, nevladinu udrugu IsraAID, razne vlade i Azijsku biciklističku konfederaciju (ACC).

Izbjeglice, koje su u Evropu stigle preko Albanije, bit će preseljene u nekoliko zemalja, 38 ih odlazi u Švicarsku, a drugi će se uputiti u Francusku, Izrael, SAD i Kanadu.

Zahvalnost zemljama koje su pomogle

“Oduševljen sam što naši napori pružaju mogućnosti dotičnim ljudima u pristojnim životnim uvjetima,” kazao je predsjednik UCI-a David Lappartient.

“Želim izraziti iskrenu zahvalnost vladama Švicarske, Francuske, Kanade, Albanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela te drugim zemljama koje su radile na ovom projektu.”

UCI je dodao da će onima u Švicarskoj biti dopušteno koristiti prostor za trening u Svjetskom biciklističkom centru koji se nalazi u švicarskom gradu Aigle.

Izvor: Agencije