Umro je ‘otac pakistanskog nuklearnog programa’ Abdul Qadeer Khan

Pakistanski atomski naučnik preminuo je nakon što je prebačen u bolnicu s problemima pluća.

Khan je bio na meti kritika, nakon što je optužen za ilegalnu razmjenu nuklearne tehnologije s Iranom, Libijom i Sjevernom Korejom (EPA)

Abdul Qadeer Khan, koji se smatra ocem pakistanskog nuklearnog programa, umro je u 85 godini.

Pakistanski atomski naučnik, koji je proglašen nacionalnim herojem jer je svoju zemlju učinio prvom islamskom nuklearnom silom na svijetu, ali ga Zapad smatra opasnim odmetnikom odgovornim za krijumčarenje tehnologije, prebačen je u bolnicu s problemima pluća, objavila je državna PTV .

Radio Pakistan je javio da je Khan primljen u vojnu bolnicu zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i da je nedugo zatim preminuo. Imao je 85 godina. 

Khan je primljen u istu bolnicu u augustu nakon što se zarazio korona virusom.

Nakon što mu je prije nekoliko sedmica dopušteno da se vrati kući, ponovo je vraćen u bolnicu jer mu se stanje pogoršalo.

“Cijela nacija je tužna zbog smrti dr. Abdula Qadeera​​​​​​​ Khana. Njegove usluge Pakistanu su bezbrojne”, napisao je pakistanski ministar informacija Chaudhry Fawad Hussain na Twitteru.

Kućni pritvor

Khan je bio na meti kritika, nakon što je optužen za ilegalnu razmjenu nuklearne tehnologije s Iranom, Libijom i Sjevernom Korejom.

Pomilovao ga je tadašnji predsjednik Pervez Musharraf, ali je godinama ostao u kućnom pritvoru u svojoj palati u kući u Islamabadu.

Godine 2006. obolio je od raka prostate, no oporavio se nakon operacije.

Sud je Khanu u februaru 2009. ukinuo kućni pritvor, ali Khanovo kretanje bilo je strogo čuvano, a vlasti su ga pratile svaki put kad je izlazio iz svoje kuće u Islamabadu.

Izvor: Agencije