Irak: Zatvorena biračka mjesta za parlamentarne izbore

Iz Iraka stižu izvještaji o malom odazivu glasača.

Izbori raspisani ranije nakon antivladinih protesta 2019. zbog duboko ukorijenjene korupcije u zemlji (EPA)

U Iraku su zatvorena biračka mjesta na kojima su Iračani danas glasila na prijevremenim parlamentarnim izborima, održanim mjesecima prije nego što je planirano.

Iz Iraka stižu izvještaji o malom odazivu glasača, navodi AP a prenosi Tanjug.

Rezultati se očekuju u narednih 48 sati, prema nezavisnom tijelu koje nadgleda iračke izbore, dok bi pregovori o novom premijeru mogli da traju nekoliko mjeseci, dodaje se u izvještaju američke novinske agencije.

Granice zatvorene do ponedjeljka

Vlasti Iraka privremeno su zatvorile granice tokom održavanja izbora.

Ured za civilno zrakoplostvo Iraka saopćio je da su suspendirani i svi avionski letovi na aerodromima Bagdadu, Najefu, Basri, Erbilu i Suleymaniji.

Avioletovi svih kompanija u Iraku će biti obnovljeni u ponedjeljak ujutro.

Do ponedjeljka su zatvorene i sve kopnene i pomorske granice, piše agencija Anadolija.

U izbornoj utrci za novi saziv parlamenta, koji broji ukupno 329 zastupničkih mjesta, borilo se 3.249 kandidata koji predstavljaju 21 koaliciju i 109 političkih stranaka.

Izborna komisija Iraka ranije je saopćila da pravo glasa na izborima ima 24 miliona birača od ukupno 40 miliona stanovnika te zemlje.

Ovi izbori su prvobitno planirani za 2022. godinu, ali su raspisani ranije nakon masovnih antivladinih protesta koji su izbili 2019. godine zbog duboko ukorijenjene korupcije i loših javnih usluga.

Današnji izbori su peti od 2003. godine i američke invazije kojom je srušena vlast bivšeg iranskog predsjednika Saddama Hussein.

Izvor: Agencije