Opozicija osigurala većinu na izborima u Češkoj

Izbori u Češkoj održani su samo nekoliko dana nakon što se ime premijera Babiša našlo u aferi Pandora Papers.

Manje češke opozicione stranke ujedinile su se u dva izborna saveza, jedan konzervativni i jedan liberalni, u nadi da će dobiti dvoznamenkasti rezultat (EPA)

Dva opoziciona saveza iznenađujuće su osigurala većinu na parlamentarnim izborima u Češkoj.

Nakon što je prebrojano gotovo 99 posto glasova, savezi su zajedno osvojili 108 od 200 mjesta u Zastupničkom domu, izvjestila je agencija dpa.

Prema privremenim rezultatima objavljenim kasno u subotu, konzervativni izborni savez Spolu dobio je 27,6 posto glasova, dok je savez Piratske stranke i Stranke gradonačelnika osvojio 15,5 posto glasova.

“Promjena je ovdje, mi smo promjena”, rekao je vodeći kandidat Spolua Petr Fiala, prenosi Hina.

Populistička stranka ANO premijera Andreja Babiša dobila je 27,3 posto glasova, prema posljednjim podacima.

Finansijski skandal premijera Babiša

Dvodnevni parlamentarni izbori u Češkoj završili su u subotu popodne, samo nekoliko dana nakon što je multimilijarder Babiš uhvaćen u jednom od mnogih finansijskih skandala otkrivenih nakon što su procurili Pandora Papers.

Prema istraživanju koje je provela međunarodna mreža novinara, Babiš je navodno 2009. kupio nekretnine u Francuskoj za 15 miliona eura preko sumnjivih firmi. 67-godišnjak je odbacio optužbe za pranje novca.

Manje opozicione stranke ujedinile su se u dva izborna saveza, jedan konzervativni i jedan liberalni, u nadi da će dobiti dvoznamenkasti rezultat.

Obje su skupine govorile da su to “najvažniji izbori u historiji zemlje”.

Izvor: Agencije