Merkel u susretu s premijerom kaže da Njemačka snosi odgovornost za Izrael

Još od Drugog svjetskog rata, njemačkoj vladi su dobri odnosi s Izraelom prioritet, a Merkel je nastojala pojačati bilateralnu sigurnost i ekonomske veze.

Holokaust je jedinstven događaj za koji i dalje nastavljamo snositi odgovornost, rekla je Angela Merkel u Izraelu (EPA)

Kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka i dalje snosi odgovornost za Izrael, dok je razgovarala s premijerom Naftalijem Bennettom tokom svoga posljednjeg službenog puta zemlji.

“Holokaust je naravno jedinstven događaj za koji i dalje nastavljamo snositi odgovornost. U svakoj fazi prošlosti, kao i budućnosti”, rekla je Merkel novinarima u nedjelju.

“Ne biti neutralni i zauzeti jasan stav u korist izraelske sigurnosti, bez obzira koliko je teška situacija.”

Bennett je rekao da je Merkel, koja silazi s dužnosti jednom kad se zaključe pregovori o koaliciji u Njemačkoj poslije septembarskih izbora, “moralni kompas cijelog evropskog kontinenta.”

Pohvalio je ulogu 67-godišnje političarke u učvršćivanju posebnog odnosa između dvije zemlje na temelju “historijske, duboke rane” koju je nacistička Njemačka nanijela Židovima u Drugom svjetskom ratu.

Merkel se također susrela s izraelskom vladom.

Vladajuću koaliciju čini ukupno osam stranaka s desne i lijeve strane spektra, po prvi put uključuje i arapsku stranku. Desničarski konzervativac Benjamin Netanyahu razriješen je funkcije premijera u junu nakon što je na vlasti bio od 2008. godine.

Tema i pitanje nezavisnosti palestinske države

Kancelarka također planira razgovarati s predsjednikom Isaacom Herzogom i ministrom vanjskih poslova Yairom Lapidom po prvi put otkad su vlada i predsjednik započeli mandat u junu i julu.

Očekuje se da fokus razgovora bude na iranskom nuklearnom programu, pitanju nezavisnosti palestinske države i bilateralnim problemima, uz mnoge druge teme.

Angela Merkel je planirala put u Izrael krajem avgusta, no on je odgođen zbog dramatičnog razvoja situacije u Afganistanu.

Kasnije u nedjelju, kancelarka u prisutnosti Bennetta planira položiti vijenac u spomen centru Yad Vashem u Jeruzalemu.

Na drugoj svečanosti Merkel će primiti počasni doktorat od izraelskog instituta za tehnologiju, Techniona u Haifi na sjeveru Izraela. Merkel i Bennett će se potom zajednički sastati s predstavnicima kompanije.

Kancelarka će u Njemačku otputovati u ponedjeljak.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO