Video: Vulkan Kilauea na Havajima ponovo eruptirao

Vulkan izbacuje lavu do visine petospratnice, objavio je na Twitteru Američki geofizički zavod (USGS).

Prve pukotine u krateru Halema'uma'u na vrhu vulkana su se ubrzo pretvorile u 'potoke lave' užarene do više od 1.100 Celzijevih stepeni (EPA)

Vulkan Kilauea, jedan od najaktivnijih u svijetu, ponovo izbacuje lavu, ali zasad samo iz glavnog kratera i ne prijeti nastanjenom području, saopćile su u četvrtak vlasti.

“Vulkan izbacuje lavu do visine petospratnice”, objavio je na Twitteru Američki geofizički zavod (USGS) uz video snimku, prenosi Hina.

Prve pukotine u krateru Halema'uma'u na vrhu vulkana pojavile su se u srijedu poslijepodne. Ubrzo su se pretvorile u “potoke lave” užarene do više od 1.100 Celzijevih stepeni, dodaje USGS.

Redovite erupcije Kilauee od 1950-ih privlače turiste. Uprava nacionalnog parka Havajski vulkani, u kojemu je vulkan, počela je mobilizirati osoblje u očekivanju većeg broja gostiju.

“Pripremamo se za veći broj posjetitelja tokom vikenda”, rekla je za časopis Honolulu Star Advertiser glasnogovornica parka Jessica Ferracane.

Erupcija Kilauee zasad nije prijetnja, ali Vulkanski opservatorij USGS-a na Havajima “i dalje pomno prati situaciju” jer je “početak erupcije dinamičan i neizvjestan”, dodaje zavod.

Kilauea je jedan od pet vulkana na Havajima, najvećem otoku u pacifičkom arhipelagu.

Godine 2018. u erupciji Kilauee uništene su stotine kuća. Dvadesetak ljudi koji su s broda promatrali magmu kako se slijeva u more ozlijeđeni su, među kojima jedan teško, u prskanju lave.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO