Video: Plutajući robot snimio valove u unutrašnjosti uragana

Upečatljivi snimci pokazali su kako se mali uređaj borio s 15 metara visokim valovima i vjetrovima od preko 190 kilometara na sat unutar uragana Sam.

Prvi put u svijetu, američki naučnici u četvrtak su upravljali oceanskim bespilotnim dronom, opremljenim kamerom koji izgleda kao robotska daska za surfanje, kroz središte uragana četvrte kategorije koji je prelazio preko Atlantskog okean.

Upečatljive snimke, koje je objavila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), pokazale su kako se mali uređaj borio s 15 metara visokim valovima i vjetrovima od preko 190 kilometara na sat unutar uragana Sam, prenosi Hina.

Na snimkama se vidi tamno nebo i valovi koji bacaju dron.

Autonomno vozilo naziva se “Saildrone”, a razvila ga je istoimena kompanija.

Dron, pokretan vjetrom i dužine sedam metara, ima posebno dizajnirano „krilo uragana“ koje mu omogućava da izdrži teške uvjete u središtu uragana, dok prikuplja podatke kako bi naučnicima pomogao da nauče više o jednoj od najrazornijih sila Zemlje.

Prema Saildroneovoj internetskoj stranici dron može mjeriti brzinu i smjer vjetra, barometarski pritisak, temperaturu, salinitet, vlažnost i još mnogo toga.

Dron je izravno slao podatke u NOAA-u.

Cilj projekta je razumjeti fizičke procese kako bi se bolje predvidjeli ti ekstremni klimatski događaji i stoga se bolje pripremilo za njih.

Značajni podaci

“Očekujemo poboljšanje modela predviđanja brzog intenziviranja uragana”, rekao je u saopćenju naučnik NOAA -e Greg Foltz.

“Brzo intenziviranje, kad orkanski vjetrovi ojačaju u nekoliko sati, ozbiljna je prijetnja obalnim zajednicama”, a podaci prikupljeni iz sistema bez posade pomoći će u poboljšanju modela, dodao je.

Naučnici upozoravaju da klimatske promjene zagrijavaju oceane i čine uragane snažnijima, što predstavlja sve veći rizik za obalne zajednice.

“Taj robot može ići gdje nijedan istraživački brod nikad nije mogao, u samo središte uragana i prikuplja podatke koji će promijeniti razumijevanje tih moćnih oluja”, kazao je  Richard Jenkins, utemeljitelj i izvršni direktor Saildronea.

Unutrašnjost uragana ranije su snimali samo avioni.

[Video: Saildrone/NOAA via Storyful]

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO