Velika vojna vježba Irana blizu granice sa Azerbejdžanom

Teheran negoduje zbog vojnog zbližavanja Azerbejdžana sa Izraelom.

Državna televizija u petak je prikazala snimke helikoptera, tenkova, artiljerije i vojnika (Reuters)

Iranska vojska počela je velike vojne vježbe u blizini granice sa Azerbejdžanom, pokazujući silu u jeku tenzija sa susjednom državom zbog njenog zbližavanja sa Izraelom.

Državna televizija u petak je prikazala snimke helikoptera, tenkova, artiljerije i vojnika koji su prebačeni u nepoznatu zonu na sjeverozapadu Irana.

Vojska je objavila da testira bespilotnu letjelicu velikog dometa domaće proizvodnje i druge „novitete“.

Vježbe dolaze nakon što je Revolucionarna garda Irana prošlog mjeseca rasporedila opremu i vojsku u blizini pogranične zone, nedugo nakon što su Azerbejdžan, Turska i Pakistan u Bakuu održali vojnu vježbu.

Izraelska tehnologija za Azerbejdžan

Iran otvoreno tvrdi da je zabrinut zbog bliskih vojnih veza Azerbejdžana sa Izraelom, čiji su dronovi visoke tehnologije i druga oprema pomogli azerbejdžanskoj vojsci da pobijedi u 44-dnevnom ratu sa Armenijom prošle godine.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian upozorio je Azerbejdžan da njegova zemlja „neće tolerisati prisustvo i aktivnosti cionističkog režima protiv iranske nacionalne sigurnosti i da će učiniti sve što je potrebno po tom pitanju“.

Tokom vojne vježbe u petak, Kioumars Heydari, komandant kopnenih snaga iranske vojske, rekao je državnoj televiziji da je Iran zabrinu i zbog prisustva boraca koje je Azerbejdžan doveo tokom prošlogodišjeg rata s Armenijom oko Nagorno-Karabaha.

„Islamska Republika Iran nikada nije započela nijednu invaziju. No, kada je počeo rat između Armenije i Azerbejdžana, u tu regiju je doveden značajan broj terorista ISIL-a“, rekao je.

„Nismo posve sigurni da su oni napustili regiju, ali moraju to učiniti“, dodao je.

Azerbejdžanske takse i hapšenje vozača kamiona

Ranije ove sedmice, azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev rekao je za Anadoliju da je iznenađen planovima o održavanju vojne vježbe.

„Svaka zemlja može izvoditi vojne vježbe na svojoj teritoriji. To je njeno suvereno pravo. Ali zašto sada i zašto blizu naše granice?“, upitao je, podsjećajući da je ovo prvi put nakon raspada Sovjetskog Saveza da Iran pokazuje silu tako blizu granice.

Rastu tenzija između dvije zemlje pridonijeli su azerbejdžansko uvođenje „saobraćajne takse“ za iranske kamione koji se kreću kroz regiju Karabah i pritvaranje dva iranska vozača prošlog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera