Tri godine od ubistva Khashoggija: Međunarodni institut za štampu pozvao na pravdu

Međunarodni institut za štampu nezadovoljan je jer počinioci ubistva nisu adekvatno kažnjeni.

Novinar Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu (Al Jazeera)

Međunarodni institut za štampu (IPI) ukazao je na činjenicu da nije zadovoljena pravda za novinara Jamala Khashoggija, koji je prije tri godine ubijen u generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu te pozvao međunarodnu zajednicu da ovu zemlju smatra odgovornom za ubistvo novinara.

U saopćenju IPI-a, instituta sa sjedištem u Beču, objavljenom u povodu treće godišnjice smrti saudijskog novinara Khashoggija, iskazano je nezadovoljstvo zbog činjenice da počinioci ubistva nisu adekvatno kažnjeni.

Podvučeno je kako nije došlo do konkretnog napretka u razrješavanju procesa Khashoggijevog ubistva, iako je od incidenta prošlo toliko vremena, prenosi Anadolija.

Osuda ‘kontinuirane nekažnjivosti’

Zamjenik direktora IPI-a Scott Griffen naglasio je da su prošle tri godine otkako je Khashoggi ubijen na užasan način po nalogu saudijske administracije.

Ističući da je međunarodna zajednica dala mnogo izjava i obećanja da će nekažnjavanje zločina nad novinarima biti okončano, Griffen je rekao:

“Saudijska Arabija, dugogodišnji saveznik zapadnih zemalja, ne plaća odgovarajuću cijenu za drsko uklanjanje novinara koji je kritiziraju. IPI osuđuje kontinuiranu nekažnjivost u ovom slučaju i dalje će zahtijevati potpunu odgovornost za ovaj brutalni čin”.

Novinar The Washington Posta Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani termin radi izdavanja ličnih dokumenata potrebnih za vjenčanje.

Smrtne kazne za pet osoba

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici optuženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

I američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je došla do zaključka da je princ Bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo, ali Trump je stao u zaštitu Bin Salmana da se ne suoči sa posljedicama tog čina te je blokirao dostavu obavještajnih izvještaja zastupnicima američkog Kongresa.

Izvor: Agencije