Sjeverna Koreja: pokusno ispaljena protuzračna raketa

Demokratska Narodna Republika Koreja 30. septembra je pokusno ispalila protuzračnu raketu koju je nedavno proizvela, objavila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Izvanredne borbene značajke rakete ispitane su uz uvođenje novih ključnih tehnologija, tvrdi Pjongjang (EPA)

Sjeverna Koreja je u četvrtak uspješno ispitala “nedavno proizvedenu” protuzračnu raketu, saopćila je u petak službena agencija KCNA.

“Demokratska Narodna Republika Koreja 30. septembra je pokusno ispalila protuzračnu raketu koju je nedavno proizvela”, objavila je sjevernokorejska agencija KCNA, a prenosi Hina.

“Izvanredne borbene značajke” rakete “ispitane su uz uvođenje novih ključnih tehnologija”, dodaje agencija.

Ovaj pokus dolazi nakon niza lansiranja oružja. Pjongjang je ove sedmice izvijestio o testiranju rakete nadzvučne brzine što je, ako se informacija potvrdi, velik tehnološki iskorak jer raketa leti pet puta brže od zvuka.

Zaprepaštena međunarodna zajednica

Ovi pokusi su zaprepastili međunarodnu zajednicu, a Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija pozvale su na održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Sjevernokorejski programi nuklearnog oružja i balističkih raketa zabranjeni su rezolucijom UN-ovog Vijeća sigurnosti i predmet su niza međunarodnih sankcija.

Od dolaska na vlast Kim Jong-una, vojni programi su napredovali, a Pjongjang ih je opravdavao potrebom odbrane od eventualne američke invazije.

No američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u četvrtak da Sjeverna Koreja potiče “nestabilnost i nesigurnost”.

Izvor: Agencije