Brexit: Evropljanima za ulazak u UK potreban pasoš

Ova mjera, najavljena prije godinu dana, dio je širokog novog imigracijskog plana koji označava najavljeno pooštravanje u okviru Brexita.

Novi način ulaska Evropljana u Ujedinjeno Kraljevstvo među novijim je posljedicama Brexita (EPA)

Lična iskaznica od 1. oktobra više neće vrijediti za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo koje ubuduće traži od evropskih i od švicarskih građana da pokažu pasoš, što je među novijim posljedicama Brexita.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da će ova promjena omogućiti da se “organizirane kriminalne bande i druge osobe spriječi u zloupotrebi sistema” jer su lične iskaznice, kaže, “nezaštićen” dokument, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Podaci ministarstva pokazuju da su 48 posto krivotvorenih dokumenata otkrivenih na britanskoj granici 2020. evropske i švicarske lične iskaznice. Te je dokumente “lakše krivotvoriti nego pasoše”, ističe ministarstvo i neki “nemaju biometrijske podatke”.

“Moramo djelovati protiv kriminalaca koji žele ilegalno ući u našu zemlju s krivotvorenim dokumentima”, rekla je u saopćenju ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel.

Novi imigracijski plan

“Prestankom upotrebe nezaštićenih ličnih iskaznica jačamo našu granicu i ispunjavamo volju naroda da preuzmemo kontrolu nad našim imigracijskim sistemom”, dodala je.

Ova nova mjera, najavljena prije godinu dana, dio je širokog novog imigracijskog plana koji označava najavljeno pooštravanje u okviru Brexita koje je Patel u saopćenju opisala kao “strogo prema onima koji žele zloupotrijebiti sistem i pravedno prema onima koji poštuju propise”.

Jedine iznimke za obvezno predočenje pasoša jesu irski državljani s jedne strane te evropski i švicarski građani s (privremenim ili stalnim) statusom britanskih rezidenata s druge, koji će se moći koristiti svojom ličnom iskaznicom do 31. decembraa 2025. godine.

Izvor: Agencije

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO