Kongres SAD-a spriječio blokadu savezne vlade

Zakon o privremenom finansiranju vlade potpisao je Joe Biden, čime je izbjegnuto djelimično zatvaranje federalnih institucija i nastavljeno finansiranje vlade.

Od 1980. godine, američka savezna vlada 'zatvorena' je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu (Reuters)

Američki Kongres je u četvrtak u zadnji tren spriječio zatvaranje saveznih služba, ali predsjednika Joea Bidena očekuju i drugi problemi dok se njegove demokrate svađaju zbog njegovih velikih projekata ulaganja i reforma.

S 254 glasa “za” i 175 “protiv” Zastupnički dom je odobrio zakon o privremenom finansiranju vlade do 3. decembra koji je u Senatu već prihvaćen većinom glasova, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Demokratski predsjednik Joe Biden potpisao je zakonski prijedlog o privremenom finansiranju vlade do 3. decembra koji je Kongres prethodno usvojio, čime je izbjegnuto djelimično zatvaranje federalnih institucija i nastavljeno finansiranje vlade.

“Postoji još mnogo toga što moramo uraditi, ali usvajanje ovog zakona nas podsjeća da je saradnja dvije stranke moguća i daje nam vrijeme da usvojimo dugoročno finansiranje kako bi naša vlada funkcionisala i radila za američki narod”, navodi se u Bidenovom saopćenju objavljenom nakon potpisivanja zakona, prenosi agencija AP

Posljednji put zatvorena 2018.

Osim nesmetanog rada američke vlade, prijedlog o njenom privremenom finansiranju predviđa pomoć područjima koja su pretrpjela posljedice prirodnih nepogoda i požara, a uključen je i novac za izbjeglice iz Afganistana.

Od 1980. godine, američka savezna vlada “zatvorena” je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu.

Posljednji put je bila zatvorena 2018. godine, jer Kongres nije mogao usvojiti budžet zbog spora s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom o finansiranju zida na granici s Meksikom.

Ovo je bilo prvo potencijalno zatvaranje vlade u mandatu predsjednika Joea Bidena.

Izvor: Agencije