Otvoren granični prelaz između Saudijske Arabije i Katara

Katar je pod blokadom bio od juna 2017. godine.

Uz posredstvo Kuvajta, lideri Saudijske Arabije i Katara su 4. januara postigli dogovor o otvaranju granica i okončanju troipogodišnje krize (AFP)

Vlasti Saudijske Arabije danas su otvorile granični prijelaz na granici sa Katarom, što je korak učinjen u okviru implementacije sporazuma kojim su te dvije zemlje nedavno okončale višegodišnju zaljevsku krizu.

Saudijski mediji objavili su snimke otvaranja graničnog prelaza Selva i ulaska državljana Katara u Saudijsku Arabiju, prenosi Anadolija.

“Dolazimo u našu drugu domovinu. Dodatno nas raduje što vidimo da ste i vi u Saudijskoj Arabiji veseli zbog našeg ponovnog dolaska”, kazao je jedan od građana Katara.

Okončanje troipogodišnje krize

On je iz Katara u Saudijsku Arabiju prešao vlastitim automobilom, a izrazio je zadovoljstvo ponašanjem graničnika koji su putnike dočekali cvijećem.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su u junu 2017. godine prekinuli sve odnose i blokirali granice Katara kojeg su optužili za podršku terorizmu. Katar je negirao optužbe.

Uz posredstvo Kuvajta, lideri Saudijske Arabije i Katara su 4. januara postigli dogovor o otvaranju granica i okončanju troipogodišnje krize.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO