Kim Jong-un nazvao SAD ‘najvećim neprijateljem’

Naše bi se vanjskopolitičke aktivnosti trebale preusmjeriti na svladavanje SAD-a, kaže sjevernokorejski čelnik.

Kim je pozvao na razvoj opreme koja uključuje hipersonično oružje, interkontinentalne balističke rakete, špijunske satelite i dronove (AFP)
Kim je pozvao na razvoj opreme koja uključuje hipersonično oružje, interkontinentalne balističke rakete, špijunske satelite i dronove (AFP)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un pozvao je na razvoj naprednijeg nuklearnog oružja i rekao da je SAD “naš najveći neprijatelj”, prenijeli su državni mediji u subotu.

To predstavlja snažan izazov izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu samo nekoliko dana prije preuzimanja dužnosti, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Neprijateljska politika Washingtona ne bi se promijenila bez obzira na to ko zauzme Bijelu kuću, ali odustajanje od te politike bilo bi ključno za sjevernokorejsko-američke odnose, rekao je Kim, prema državnoj novinskoj agenciji KCNA.

‘SAD su zapreka našem inovativnom razvoju’

“Naše bi se vanjskopolitičke aktivnosti trebale preusmjeriti na svladavanje SAD-a, našeg najvećeg neprijatelja i glavne zapreke našem inovativnom razvoju”, rekao je Kim tokom primjedbi na rijetkom kongresu stranke u Pjongjangu.

Sjeverna Koreja ne bi “zloupotrijebila” svoje nuklearno oružje, rekao je Kim, ali zemlja širi svoj nuklearni arsenal, uključujući “preventivne” i “uzvratne” udarne kapacitete i bojne glave različitih veličina.

Kim je pozvao na razvoj opreme koja uključuje hipersonično oružje, interkontinentalne balističke rakete, špijunske satelite i dronove.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO