UAE sutra otvara granice s Katarom

Bit će otvorene sve zračne, kopnene i morske granice između dvije zemlje Zaljeva.

Katar je pod blokadom bio od juna 2017. godine (Arhiva)

Ujedinjeni Arapski Emirati će, u okviru sporazuma postignutog s Katarom, od subote ponovo otvoriti sve granice s tom zemljom, koje su zatvorene tri i po godine.

Kako navodi WAM, službena agencija UAE-a, a prenosi Anadolija, vlasti Abu Dabija otvaraju sve zračne, kopnene i morske granice s Katarom.

Državni ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Mohammed Gargash je u četvrtak kazao da će biti otvorene sve granice s Katarom.

“Prema sporazumu iz Al-Ule, putovanja i trgovina između zemalja Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC) nastavit će se u roku od sedam dana od potpisivanja sporazuma”, rekao je Gargash.

Dogovor iz Al-Ule

Čelnici Saudijske Arabije, UAE-a, Kuvajta i Egipta okupili su se u gradu Al-Ula u Saudijskoj Arabiji 5. januara kako bi postigli dogovor o ukidanju embarga Kataru koji je bio na snazi tri i po godine.

Nakon samita u Al-Uli potpisan je sporazum o ukidanju embarga Kataru.

Katar je pod blokadom bio od juna 2017. godine, kada su četiri zemlje optužile Dohu za podršku terorizmu i održavanje previše bliskih veza s Iranom, što je Katar negirao.

Izvor: Agencije

Povezane

Dogovor će konsolidirati arapsko djelovanje kada je riječ o regionalnim izazovima te se pozdravljaju napori na pomirenju između arapskog kvarteta i Katara.

Published On 06 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO