Trump sada obećava mirnu predaju vlasti

Odlazeći predsjednik SAD-a je osudio nasilje, rekavši kako su učesnici nereda ‘oskvrnuli sjedište američke demokratije’.

Donald: Trump: Želim da znate da naše nevjerovatno putovanje tek počinje (EPA)
Donald: Trump: Želim da znate da naše nevjerovatno putovanje tek počinje (EPA)

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako sada pažnju okreće glatkom i urednom prenosu vlasti, nakon što je Kongres Sjedinjenih Američkih Država potvrdio izbornu pobjedu demokrate Joea Bidena.

“Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija bit će inaugurirana 20. januara. Sada sam fokusiran na to da osiguram glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti. Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje“, rekao je on u videoporuci objavljenoj na Twitteru u četvrtak, dan nakon što su njegove pristalice upali u Capitol pokušavajući spriječiti potvrdu Bidenove pobjede.

Trump je osudio nasilje, rekavši kako su učesnici nereda “oskvrnuli sjedište američke demokratije“, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Oni koji su počinili nasilje ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon platit će”, kazao je.

‘Najveća čast u životu’

“Služiti vam kao predsjednik bila mi je najveća čast u životu“, ističe Trump u videu.

“Svim mojim divnim pristalicama poručujem: znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše nevjerovatno putovanje tek počinje.“

Njegova izjava uslijedila je nakon poziva vodećih demokrata, predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera potpredsjedniku Mikeu Penceu i Trumpovom kabinetu da primijene 25. amandman, kojim bi se predsjednika odmah uklonilo s dužnosti.

Ne dogodi li se to, Pelosi je najavila da će najvjerovatnije sazvati Zastupnički dom, kako bi pokrenuo postupak opoziva predsjednika zbog njegove uloge u neredima u srijedu, u kojima je poginulo pet osoba, među kojima i kapitolski policajac.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO