Ko su pobunjenici sa Capitola

Nižu se detalji o osobama čije su fotografije tokom okupacije Kongresa SAD-a u Washingtonu šokirale svijet.

Pristallice Donalda Trumpa upale su u zgradu Kongresa u srijedu (EPA)

Hiljade demonstranata koje su upale u zgradu Kongresa SAD-a u srijedu izazvale su nered koji je šokirao svjetsku javnost, a koji je za sada polučio desetke hapšenja i pet žrtava.

Pobunjenici su se okupili kako bi podržali odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i pokret “Zaustavite krađu“, koji pokušava zadržati Trumpa u Bijeloj kući zbog navodne prevare koja ga je koštala na novembarskim predsjedničkim izborima.

Oni su upali u zgradu Kongresa tokom zajedničkog zasjedanja Zastupničkog doma i Senata, na kojem je kasnije, nakon višesatnog prekida, potvrđena pobjeda Joea Bidena, u procesu koji je inače rutinski.

Čini se da je masi Trumpovih pristalica bilo ljudi iz cijele države, a nekoliko njih se izdvojilo iz rulje.

Evo šta znamo o njima.

Ashli Babbitt

Od pet osoba koje su preminule, jedna je ustrijeljena unutar kompleksa na Capitol Hillu.

Njeno ime je Ashli Babbitt i imala je 35 godina.

Prema lokalnim medijima, Babitt je 14-godišnja veteranka zračnih snaga SAD-a iz Kalifornije.

KUSI News je intervjuirao njenog supruga, koji je rekao da je Ashli bila “snažna pristalica“ Trumpa.

The Guardian je izvijestio da je Babbitt bila u četiri američke misije u inostranstvu, uključujući one u Afganistanu i Iraku.

Na svom profilu na Twitteru dijelila je poruke desničara i Trumpovih saveznika.

Veliki broj tvitova posvetila je komentarima s podrškom Lin Wood, protrumpovoj pravnici, koja je bila na čelu neuspješne pravne kampanje koja je osporavala rezultate izbora.

Dan prije demonstracija u Washingtonu, Babbitt je napisala: „”išta nas neće zaustaviti… Oni mogu pokušavati i pokušavati, ali oluja je tu i dolazimo u Washington za manje od 24 sata… Tamu pretvaramo u svjetlo!“

Ostali preminuli su identificirani kao 55-godišnji Kevin Greeson iz Alabame, 50-godišnji Benjamin Philips iz Pennsylvanije, 34-godišnja Roseanne Boylin iz Georgije, dok je u četvrtak preminuo policajac koji je radio na osiguranju Capitola.

‘Q Shaman’

Jake Angeli, čovjek bez odjeće koji se opremio rogovima, bio je među onima koji su preovladavali na fotografijama tokom okupacije Capitola.

Angeli je prepoznatljiva pojava od 2019. godine, kao zagovornik raznih teorija zavjere, koje se, kako se čini, uklapaju u široku paletu vjerovanja QAnona.

U intervjuu za Arizona Republic u oktobru 2020. godine, Angeli je rekao je da nosi krzno i rogove kako bi privukao pažnju i govorio o QAnonu.

Sebe naziva “Q Shaman“.

Jake Angeli tvrdi da nosi krzno i rogove kako bi privukao pažnju i govorio o QAnonu (EPA)

Zagovornici teorije zavjere QAnon vjeruju da anonimni zvaničnik vlade, kojeg se naziva “Q“, na internetu objavljuje povjerljive podatke o kanibalističkoj i satanističkoj grupi takozvane duboke države.

Te osobe su dio kruga trgovaca djecom, za čije je gušenje izabran Trump.

Zbog te uloge, raskrinkavanja “duboke države“, mnogi pobornici QAnona vjeruju da Trump treba ostati u Bijeloj kući.

Ostaje nepoznato u kojoj mjeri pobornici ove teorije vjeruju u nju.

Angeli je rekao za Arizona Republicu da se “grudva snijega kotrlja i postaje veća… Mi smo sada mainstream.”

Čovjek u uredu Nancy Pelosi

Čovjek koji je fotografiran u uredu Nancy Pelosi identificiran je kao Richard Barnett iz Arkansasa, sudeći prema lokalnim medijima i New York Timesu.

Barnett je došao u Washington da bi čuo Trumpov govor, prema intervjuu iz 5Newsa, medija iz Arkansasa.

Barnett je rekao da su snage reda upotrijebile suzavac protiv mase, koju je potpalio Trump, dok je marširala prema Capitolu.

Kada su demonstranti došli do zgrade, tvrdi Barnett, u masi je uguran unutra i kasnije se našao u uredu Nancy Pelosi.

“Podigao sam noge na stol. Shvatio sam da me neko porezao i krvario sam po koverti. Uzeo sam je, stavio u džep i ostavio novčić na stolu, jer nisam lopov“, rekao je Barnett za 5News.

(EPA)

Kako tvrdi The Hill, Barnett sebe naziva “bijelim nacionalistom“ i prikupljao je novac za “Save our Children“, orgaizaciju koja se bori proiv trgovine djecom, ali je nedavno angažiran od pobornika QAnona.

Američki Federalni istraćni biro (FBI) je pozvao javnost da pomogne u identifikaciji onih koji su provalili u Capitol.

Protiv njih su moguće optužnice saveznog nivoa.

Upitan za njih, Barnett je rekao:”„Plašim li se? Dovraga, ne. Ali da, postoji mogućnost. Nisam učinio ništa, nisam razvalio vrata. Unesen sam unutra. Nisam ni mislio da ću biti tu. Hodao sam okolo tražeći toalet.“

Izvor: Al Jazeera