Južna Koreja traži od Japana odštetu za ratno seksualno ropstvo

Po presudi suda u Seulu, Tokio treba isplatiti kompenzaciju za 12 žena koje su bile primorane služiti kao seksualno roblje u japanskim bordelima.

Centralni okružni sud u Seulu je presudio kako Japan treba platiti 91.000 dolara svakoj od žrtava (EPA)
Centralni okružni sud u Seulu je presudio kako Japan treba platiti 91.000 dolara svakoj od žrtava (EPA)

Južnokorejski sud naredio je Japanu u petak da isplati kompenzaciju za 12 žena koje su bile primorane da služe kao seksualno roblje u japanskim bordelima tokom rata.

Ova presuda mogla bi ponovo zapaliti diplomatske i historijske sporove dvije azijske države, prenose agencije.

Centralni okružni sud u Seulu je presudio kako Japan treba platiti 100 miliona vona (91.000 dolara) svakoj od žrtava.

“Dokazi, relevantni materijali i svjedočenja pokazuju kako su žrtve pretrpjele ekstremnu, nezamislivu mentalnu i fizičku bol zbog nezakonitog djelovanja optuženog. No, nikakva kompenzacija nije data zbog njihove patnje“, navodi se u presudi.

Seul: Zločin protiv čovječnosti

Ovo je prvi građanski pravni slučaj u Južnoj Koreji protiv zvaničnog Tokija koje su podnijele žrtve seksualnog zlostavljanja japanskih trupa, a koje su nazivane tokom rata “ženama za utjehu“.

Presuda dolazi uprkos primirju iz 1965. godine između Seula i Tokija, gdje se navodi kako su potraživanja između njih i njihovih državljana izmirena.

Podsjetnici kolonijalne vladavine Japana od 1910. do 1945. godine su sporni za obje strane i mnogi preživjeli traže od Tokija zvanično izvinjenje i kompenzaciju.

Japan tvrdi kako je problem riješen i kako su obje države pristale “nepromjenjivo“ okončati spor 2015. godine.

Seulski Centralni okružni sud je drugačije presudio.

“Riječ je o zločinu protiv čovječnosti, koji je Japan sistematski, namjerno i opsežno činio uprkos svim međunarodnim normama. Čak i da je riječ o suverenom djelovanju države, državni imunitet ne može biti korišten, jer je zločin počinjen protiv naših građana na Korejskom poluotoku, koji je Japan nelegalno okupirao“, navodi se u presudi.

Tokio: Presuda je neprihvatljiva

Glavni sekretar japanskog kabineta Katsunobu Kato nazvao je presudu “neprihvatljivom“ i pozvao Seul da ponudi “odgovarajući odgovor“.

Ministarstvo vanjskih poslova Japana pozvalo je južnokorejskog ambasadora u toj državi Nama Gwan-pyoa da mu uruči zvanični žalbu.

Historičari procjenjuju kako je blizu 200.000 korejskih djevojaka i žena bilo primorano na seks s japanskim vojnicima tokom kolonijalnog doba, nekad pod izlikom zapošljavanja ili otplate duga nekog člana porodice.

Tek 16 korejskih žrtava je još živo, a šest ih je preminulo od početka procesa 2016. godine.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO