Iran pokazao podzemnu raketnu bazu u Zaljevu

Iran je prošle godine izgradio podzemne raketne gradove uzduž obale Zaljeva, kaže iranski general.

U nekoliko baza smješteni su strateški projektili mornarice Revolucionarne garde (Reuters)
U nekoliko baza smješteni su strateški projektili mornarice Revolucionarne garde (Reuters)

Iranska Revolucionarna garda pokazala je u petak podzemnu raketnu bazu na tajnoj lokaciji u Zaljevu, izvijestili su iranski državni mediji u trenutku velikih napetosti između Teherana i SAD-a.

“To je jedna od nekoliko baza u kojima su smješteni strateški projektili mornarice Revolucionarne garde“, pišu mediji, pozivajući se na zapovjednika, generala Hosseina Salamija, prenosi Reuters.

Salami je kazao da je Iran prošle godine izgradio podzemne “raketne gradove“ uzduž obale Zaljeva i upozorio neprijatelje Irana da im prijeti “noćna mora”.

‘Vrlo precizni projektili’

“Ti projektili imaju domet od nekoliko stotina kilometara, vrlo su precizni, mogu zaobići elektroničke uređaje neprijatelja i imaju golemu razornu moć“, rekao je Salami.

Projektili imaju domet od nekoliko stotina kilometara, tvrdi Hossein Salami (Reuters)

Posljednjih godina zabilježeno je nekoliko incidenata između iranske Revolucionarne garde i američkih ratnih brodova koji prolaze kroz Hormuški kanal.

Napetosti između dvije strane posebno su narasle nakon što je SAD 2018. godine izašao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovo nametnuo sankcije režimu u Teheranu, što je uvelike pogodilo ekonomiju zemlje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO