Hongkonški aktivisti oslobođeni uz kauciju

Privedene osobe puštene su kasno navečer u četvrtak, a mnogi su morali platiti kauciju u gotovini i predati putne isprave vlastima.

Svi pritvorenici, osim bivšeg lidera Demokratske stranke Wu Chi-waija, pušteni su uz kauciju (EPA)

Svi osim jednog od 53 bivša zastupnika i aktivista koje su u srijedu uhapsile vlasti Hong Konga pušteni su uz kauciju, objavili su lokalni mediji.

Hongkongška policija potvrdila je u petak da su svi pritvorenici, osim bivšeg lidera Demokratske stranke Wu Chi-waija, uz kauciju pušteni, prenosi Anadolija, pozivajući se na Hong Kong Free Press.

Još dvojica aktivista, Joshua Wong i Tam Tak-chi, koji su već bili u zatvoru zbog drugih krivičnih djela, ali je također naređeno da budu uhapšeni, i dalje su u zatvoru.

Privedene osobe puštene su kasno navečer u četvrtak, a mnogi su morali platiti kauciju u gotovini i predati putne isprave vlastima.

Reakcije UN-a i zapadnih zemalja

Oduzeti su i telefoni i kompjuteri nekih optuženih.

Pušteni će se prijaviti policiji u februaru.

Hapšenja su izazvala oštru reakciju zapadnih glavnih gradova i tijela Ujedinjenih naroda za prava.

“Duboko smo zabrinuti zbog hapšenja 53 politička aktivista, akademika, bivših zakonodavaca, sadašnjih okružnih vijećnika i pravnika u srijedu”, rekla je dan ranije Liz Throssell, glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava.

Vlada Hong Konga navela je da je policija poduzela akciju “posebno usmjerenu na aktivne igrače koji su organizirali, planirali, počinili ili učestvovali u akcijama subverzije”.

Kontroverzni Zakon o sigurnosti

“Sumnja se da su ove osobe počinile krivično djelo subverzije prema Zakonu o nacionalnoj sigurnosti”, navodi se, dodajući da su optuženi pokušali “paralizirati vladu”.

Iz Ureda UN-a za ljudska prava u srijedu je navedeno da najnovija hapšenja ukazuju da se “krivično djelo subverzije prema Zakonu o nacionalnoj sigurnosti koristi za zadržavanje pojedinaca zbog ostvarivanja legitimnih prava na učešće u političkom i javnom životu”.

Hong Kong je bio britanska kolonija do 1997. godine, a sada je poluautonomna kineska teritorija.

Nakon nemira i protesta, Kina je usvojila kontroverzni novi Zakon o nacionalnoj sigurnosti u julu 2020. godine, što je izazvalo međunarodne kritike.

Izvor: Agencije