Erdogan: Proces koji se događa u Americi šokirao je cijelo čovječanstvo

SAD, kao i američki mediji, imali su posve drugačiji stav tokom pokušaja puča u Turskoj, poručio Recep Tayyip Erdogan.

Vidjeli smo da su i demokrate iste kao i republikanci, tvrdi turski predsjednik (Anadolija)
Vidjeli smo da su i demokrate iste kao i republikanci, tvrdi turski predsjednik (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je proces koji se događa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja se često spominje kao “kolijevka demokratije“, šokirao cijelo čovječanstvo, prenosi Anadolija.

Erdogan je komentarisao nerede u Washingtonu koji su se dogodili tokom upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Kapitol.

Kazao je da su se SAD suočava sa situacijom koja je neviđena u njenoj historiji.

“Ovaj proces koji se događa u Americi, koja se često spominje kao ‘kolijevka demokratije’ šokirao je cijelo čovječanstvo. I mi smo iznenađeni“, rekao je Erdogan.

Napomenuo je da je SAD, kao i američki mediji, imali posve drugačiji stav tokom pokušaja puča u Turskoj i protesta u parku Gezi.

“Sjetite se kakve izjave i kakve prijetnje su upućivane turskim političarima od strane američkih medija. Naš stav o tome je bio jasan, međutim, stav Amerike je bio dosta drugačiji. I tada su bile glavne demokrate. Vidjeli smo da su i demokrate iste kao i republikanci. Vidjeli smo kakvu sramotu predstavljaju za demokratiju“, istakao je Erdogan.

‘Amerika će sa Bidenom postići mir’

Turski predsjednik je izrazio želju da prijenos vlasti sa Donalda Trumpa na Joea Bidena bude miran i regularan, kako je i sam Trump kazao u izjavi.

Erdogan je poručio da će Amerika sa Bidenom postići mir te je dodao da bi SAD trebao ući u posebnu eru kada je riječ o međunarodnim odnosima.

Neredi u Washingtonu izbili su u srijedu večer kada su Trumpove pristalice provalile u zgradu Kongresa kako bi spriječile održavanje sjednice na kojoj se očekivala potvrda rezultata novembarskih predsjedničkih izbora na kojima je Trump izgubio od demokratskog rivala Bidena.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO