Zahtjev demokrata u Kongresu za hitan opoziv Trumpa

Zloupotreba ovlasti i poticanje rulje protiv zastupničkog tijela SAD-a je prekršaj za opoziv, kaže demokrata Chuch Schumer.

Nancy Pelosi i demokrate optužuju Donalda Trumpa za poticanje pobune. (AP)

Kongresne demokrate približile su se historijskom koraku u petak, istakavši zahtjev za opoziv odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa, dva dana nakon što su njegove tvrdnje o navodnoj izbornoj prevari podstakle nerede i upad mase demonstranata u američki Capitol.

Vrhovni demokratski čelnici, uključujući predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi i čelnika manjine u Senatu Chucka Schumera, pozvali su na hitni postupak opoziva ako potpredsjednik Mike Pence i Trumpov kabinet odbiju poduzeti korake za uklanjanje Trumpa sa vlasti, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Predsjednikova opasna i pobunjenička djela zahtijevaju njegovo hitno uklanjanje sa dužnosti“, rekli su u izjavi u četvrtak navečer, optužujući Trumpa za poticanje “pobune”.

Pence navodno protiv opoziva

Dok Pelosi kaže da od Pencea očekuje da odgovori “da“ ili “ne“, američki mediji, pak, tvrde da se još uvijek aktuelni potpredsjednik protivi korištenju 25. amandmana, kojim se predviđa opoziv predsjednika.

“Ne treba nam duga debata. Trumpova zloupotreba ovlasti i poticanje rulje protiv zakonski izabranog zastupničkog tijela SAD-a je prekršaj za opoziv“, rekao je Schumer, dok je Pelosi kazala da “smo u vrlo teškom položaju dok Trump sjedi u Bijeloj kući“.

No, republikanski senator Lindsay Graham umanjuje mogućnost da Pence u posljednjim danima Trumpovog mandata preuzme duđnost predsjednika te tvrdi da da je dobio uvjeravanja da će Trump osigurti miran prenos vlasti.

No, Graham je poslao Trumpu jasnu poruku.

“Predsjednik treba shvatiti da njegovi potezi nisu rješenje, nego problem. To je pokazalo okupljanje u srijedu“, rekao je Graham.

Dok su se pozivi na njegovo svrgavanje održavali u četvrtak, Trump je objavio video u kojem je osudio nasilje zbog kojeg je pet osoba umrlo.

Republikanski predsjednik je u četvrtak priznao poraz na predsjedničkim izborima 3. novembra, obećavši da će osigurati nesmetan prijelaz vlasti u “novu administraciju”.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden, demokrat, trebao bi položiti zakletvu 20. januara.

Ima li dovoljno vremena?

Preostalo je manje od dvije sedmice Trumpovog mandata i nije jasno je li ostalo dovoljno vremena za dovršetak postupka opoziva.

Pelosi nije najavila odluku, iako je na konferenciji za novinare jasno stavila do znanja da demokrate u njenom klubu traže akciju nakon opsade u srijedu.

Ako bude opozivan, Trump bi se teoretski suočio sa suđenjem u Senatu pod kontrolom republikanaca.

Zastupnički dom, koji su predvodile demokrate, okrivio je Trumpa u decembru 2019. godine zbog pritiska na predsjednika Ukrajine da istraži Bidena, ali Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio ga je u februaru 2020. godine.

Samo su još dvojica predsjednika u historiji opozivana, a niti jedan nikada nije dva puta.

Izvor: Agencije