Godina 2020. najtoplija u Evropi u historiji mjerenja

Služba za klimatske promjene Copernicus je saopćila da je lani oboren prethodni najviši rekord iz 2019. godine za 0,4 stepena Celzijusa.

Podaci su pokazali da je 2020. godina bila za 1,25 stepeni toplija nego u predindustrijskom periodu (EPA)

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) pri Evropskoj uniji saopćila je u petak da je 2020. bila je najtoplija godina u Evropi od kako se provode zvanična mjerenja temperature zraka.

Prošle godine je oboren prethodni najviši rekord temperature zraka u Evropi iz 2019. godine, za 0,4 stepena Celzijusa, prenosi Anadolija.

U saopćenju C3S-a navodi se da su protekla desetljeća bila najtoplija do sada, ako se ima u vidu i 2016. godina, koja je bila najtoplija godina u svijetu u historiji mjerenja.

Porast temperatura u svijetu povezan je s porastom stakleničkih plinova u atmosferi, a glavni među njima je ugljen-dioksid, koji se oslobađa izgaranjem fosilnih goriva poput uglja, nafte i plina.

Povećanja na Arktiku i u Sibiru

Podaci su pokazali da je 2020. godina bila za 1,25 stepeni toplija nego u predindustrijskom periodu od 1850. do 1900. godine.

Naučnici smatraju da bi globalno zagrijavanje trebalo ograničiti na 1,5 stepeni kako bi se spriječili najgori efekti klimatskih promjena.

Iz C3S-a su naveli da su neka od najviših povećanja temperatura zabilježena u dijelovima Arktika i Sibira, koji su tokom 2020. godine imali neobično aktivnu sezonu požara.

Izvor: Agencije