Američka vojska podiže visoke barikade oko Capitola

Oko Kongresa SAD-a bit će podignuta barikada visoka 2,1 metar, a obuhvatat će bulevare Independence, Constitution, Prvu aveniju i raskrsnicu ispred Capitola.

Poduzimaju se dodatne sigurnosne mjere na Capitol Hillu nakon nereda u srijedu (Reuters)

Generalni sekretar američkih kopnenih snaga pri Nacionalnoj gardi Ryan McCarthy saopćio je kako se oko Kongresa Sjedinjenih Američkih Država postava barikada visine otprilike dva metra.

McCarthy je prisustvovao zajedničkoj konferenciji s medije održanoj s gradonačelnicom Washingtona Muriel Bowser.

Tom prilikom je kazao kako su i ranije očekivali slične proteste obima u srijedu, ali da niko nije mogao ni zamisliti da će demonstranti okupirati Kongres SAD-a, prenosi Anadolija.

Dodao je kako su aktivne sve jedinice Nacionalne garde u Washingtonu te da su podršku pružili i pripadnici Nacionalne garde iz Virginije, Marylanda, Delawarea, New Jerseyja i New Yorka.

Upitan za mjere, McCarthy je kazao kako će do vikenda tu biti 6.200 pripadnika Nacionalne garde, kako bi pružili podršku policiji u Washingtonu i policiji Capitola.

Nacionalna garda u Kongresu

“Trenutno se u Kongresu nalazi 150 pripadnika Nacionalne garde. Danas u popodnevnim satima ćemo povećati na 850. Danas od devet sati će oko Kongresa biti podizana barikada visoka sedam stopa [2,1 metar], a obuhvatat će bulevare Independence, Constitution, Prvu aveniju i raskrsnicu ispred Kongresa. Tamošnje osoblje i poduzete mjere bit će tu najmanje 30 dana”, rekao je on.

Kongres se u srijedu sastao kako bi potvrdio pobjedu Joea Bidena, a u isto vrijeme odlazeći američki predsjednik Donald Trump ispred Bijele kuće je održao miting.

Nekoliko hiljada ljudi koji su prisustvovali mitingu potom su se uputili ka Capitolu, gdje je došlo je do sukoba između policije i demonstranata, a grupa demonstranata je uspjela probiti barikade i ući u Kongres.

U sukobima do kojih je došlo poginulo je pet osoba, a povrijeđen je veliki broj ljudi, među njima i policajaca.

Poslana je i Nacionalna garda kako bi smirila situaciju u Kongresu, a Pentagon je aktivirao sve pripadnike Nacionalne garde u Washingtonu.

Izvor: Agencije