UAE: Uskoro obnova trgovine i saobraćaja Katara i regije

Šef diplomatije Ujedinjenih Arapski Emirata kaže kako će se trgovinski i saobraćajni segment između Katara i država koje su ga blokirale obnoviti za sedam dana.

Anwar Gargash: Neke probleme i situacije je lako riješiti i popraviti, dok za neke druge treba malo više vremena (EPA)

Trgovina i saobraćaj između Katara i država regije Zaljeva koje su ga bojkotirale mogli bi se nastaviti unutar jedne sedmice, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapski Emirata Anwar Gargash.

“Neke probleme i situacije je lako riješiti i popraviti, dok za neke druge treba malo više vremena“, rekao je on novinarima, prenosi Reuters.

Ranije je objavljeno kako su arapske nacije, koje su blokirale Katar više od tri godine, ukinule bojkot protiv zaljevskog susjeda.

Doha je, u odgovoru na to, zaustavila sve pravne akcije koje je država pokrenula protiv ovih zemalja, rekao je izvor blizak pregovorima.

Obnova odnosa zaljevskih susjeda

Saudijska Arabija je u ponedjeljak najavila obnavljanje veza s Katarom, nakon što je kraljevina, zajedno s UAE-om, Bahreinom i Egiptom, prekinula diplomatske i trgovinske odnose i uvela kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu zaljevskoj državi.

Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici dogovorili su se da obnove pune diplomatske i trgovinske veze s Dohom na samitu Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC), koji je održan u utorak.

Četiri zemlje su optužile Katar, između ostalog, da podržava terorističke grupe i da ima bliske veze s Iranom, što je Doha negirala.

Prije tri godine ove države su izdale listu zahtjeva, koji su uključivali i prestanak navodne podrške Katara Muslimanskoj braći, zatvaranje Al Jazeera medijske mreže, degradiranje diplomatskih veza s Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Nijedan od 13 uvjeta Doha nije prihvatila.

Izbor Joea Bidena ubrzao dogovor

Washington Post je prenio navode osobe koja je upoznata s dogovorom da su Saudijska Arabija i njeni saveznici odustali od liste zahtjeva.

Katar je onda pristao da zamrzne pravne tužbe protiv država, kazao je ovaj izvor, koji je htio ostati anoniman.

Ovaj potez se dešava u momentu kada novoizobrani američki predsjednik Joe Biden treba preuzeti dužnost.

Biden je upozorio da će izvršiti pritisak na Rijad zbog njegovog kršenja ljudskih prava i rata u Jemenu.

Saudijska Arabija i UAE se nisu slagali oko toga da li da se okonča bojkot Katara.

Kako je objavio Washington Post, UAE se protivio ovoj ideji.

Međutim, Rijad je “želio okončati blokadu i nije htio da ima ovaj problem kada Bidenova administracija preuzme vlast”.

Izvor upoznat s pregovorima rekao je za Financial Times da se očekuje da Katar zaustavi sve pravne procese protiv četiri države, između ostalog i u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju, nakon što je Rijad ukinuo blokadu.

‘Katar je postao otpornija zemlja’

Sultan Barakat, direktor Centra za konfliktne i humanitarne studije na Doha Institutu, rekao je da je Katar iz blokade izašao kao otpornija zemlja.

“Tokom proteklih pet godina Katarani su naučili živjeti s blokadom i to im je pomoglo da otkriju bolje načine života i efikasnije načine da održe ekonomiju”, kazao je om za Al Jazeeru.

“To je rezultiralo velikom otpornošću zemlje koja je uspjela da ne ispuni 13 totalno neracionalnih uslova za ukidanje blokade.”

Nije poznato koliko će se Katar vratiti ranijim trgovinskim odnosima sa zemljama koje su ga blokirale.

U periodu blokade Doha je razvila bolje trgovinske veze s Turskom, Iranom i Pakistanom.

Izvor: Al Jazeera i agencije