Trumpovi saradnici daju ostavke nakon nasilja u Washingtonu

Glavni savjetnik Trumpa za odnose s Rusijom dao je ostavku, a očekuje se da će to uraditi još neki članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ostavku je nakon nereda, među ostalima, dala i Stephanie Grisham, šefica kabineta "prve dame" Melanie Trump (EPA)

Dio članova administracije i bliskih saradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa danas je, dan nakon što su Trumpove pristalice upale u zgradu Kongresa, dao je ili najavio ostavke, a njegov ministar domovinske sigurnosti zatražio je da osudi nasilje svojih pristalica.

Ryan Tully, glavni savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za odnose s Rusijom, u četvrtak je dao ostavku a očekuju se ostavke još članova Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je viši dužnosnik američki administracije.

Dužnosnik, koji je tražio da ostane neimenovan, također je rekao da je Trumpovo obećanje “urednog prenosa vlasti” izabranom predsjedniku Joeu Bidenu 20. januara, dijelom za cilj imalo zaustaviti još ostavki ali vjerovatno neće spriječiti odlaske nekih dužnosnika.

Osuditi nasilje

Vršitelj dužnosti ministra domovinske sigurnosti Chad Wolf pozvao je u četvtak Trumpa da osudi nasilje svojih pristalica koj su pokušali spriječiti potvrdu Bidenove izborne pobjede u Kongresu koju Trump neutemeljeno osporava.

“Vidjeli smo da su neke predsjednikove pristalice pokušale nasiljem ostvariti svoje političke ciljeve. To je neprihvatljivo”, rekao je Wolf u izjavi ali je dodao da ne daje ostavku.

“Ta nasilna djela su neodbranjiva te molim predsjednika i sve izabrane dužnosnike da snažno osude nasilje koje se jučer dogodilo”, poručio je Wolf.

Ostavku je u srijedu popodne nakon nereda, među ostalima, dala i Stephanie Grisham, šefica kabineta “prve dame” Melanie Trump i bivša tajnica Bijele kuće za odnose s medijima.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada