Svjetski mediji osudili nerede u Washingtonu

Veliki dio svjetskih medija za nasilje direktno krivi odlazećeg predsjednika SAD-a, optužujući ga da je ohrabrivao demonstrante.

U većini evropskih dnevnih novina u opisivanju događaja u američkoj prijestolnici ponavljaju se riječi 'haos' i 'sramota' (EPA)

Haos koji su pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa počeli u američkom Kongresu u četvrtak je osuđen u svjetskim medijima naslovima poput “Trump zapalio Washington”, “Demokratija pod opsadom” ili “Državni udar ludila”.

Veliki dio svjetskih medija za nasilje direktno krivi odlazećeg predsjednika, optužujući ga da je ohrabrivao demonstrante, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U Velikoj Britaniji na naslovnici The Timesa stoji kako su “Trumpovi pobornici upali u srce američke demokratije”.

Britanski list opisuje kako su “demokrate i republikanci stavili gas-maske i sakrili se ispod stolova, dok su se njihovi zaposlenici krili u uredima”.

‘Predsjednikove laži i beskičmeni republikanci’

“Demokratija pod opsadom”, naslov je u Daily Telegraphu, koji piše o “scenama nasilja i haosa bez presedana” u Washingtonu i “hordama Trumpovih pristalica” koji su ušli u Capitol.

Za Guardian je to predstavljalo “najdramatičniji izazov američkom demokratskom sistemu od Građanskog rata”.

U većini evropskih dnevnih novina u opisivanju događaja u američkoj prijestolnici ponavljaju se riječi “haos” i “sramota”.

Njemački Die Welt počinje svoj novi broj naslovom “Dan sramote za američku demokratiju”.

“SAD je doživio prvi pokušaj nasilnog puča”, napisao je Clemens Wergin, dopisnik tih novina iz Washingtona.

“Predsjednik, njegove laži i beskičmeni republikanci politički su odgovorni za to”, dodaje novinar.

Sueddeutsche Zeitung, pod naslovom “Državni udar ludila”, također govori o “sramoti Washingtona”, a španski El Pais piše kako je Trump “ohrabrio haos”.

‘Napad na svetost demokratije’

Italijanske dnevne novine La Repubblica otišle su još dalje, povlačeći paralelu s italijanskim diktatorom Benitom Mussolinijem i njegovim stupanjem na vlast dvadesetih godina prošlog stoljeća.

“Amerika, cijela Amerika, na televiziji uživo užasnuta je pratila događaje koji liče maršu na Rim – upad na Capitol i napad na svetost demokratije”, piše u članku Maria Platera.

La Corriere della Serra napravio je profil Proud Boysa, krajnje desnih pobornika odlazećeg američkog predsjednika.

“Desni ekstremisti, ali i žene i mladi. Direktno pozvani od Trumpa, koji je potom pokušao smiriti situaciju na televiziji: ‘Mi smo stranka zakona i reda.’ No bilo je prekasno”, piše Corriere.

Francuski Liberation na naslovnici piše o Trumpovoj “strategiji haosa”, dok unutar novina govori kako je “Trump zapalio Washington”.

“Trumpov napad na američku demokratiju u srijedu je postao konkretan i simboličan kada su njegove pristalice, razbješnjene njegovim govorom, uspjele provaliti u Capitol”, piše list.

Kolumnist Le Figaroa Philippe Gelie piše kako je Trump mandat mogao dovršiti kao “predsjednik naroda”, s ostavštinom koja je sporna, ali se ne može zanemariti.

‘SAD pao na nivo latinoameričkih država’

“Umjesto toga, njegov narcizam je bio snažniji od njegovog dostojanstva”, napisao je Gelie, dodavši kako je odlazeći predsjednik “pogazio demokratiju”.

“SAD je pao na nivo latinoameričkih država”, piše brazilski O Globo.

“Meta je bio Capitol, ne ‘blizanci’ [tornjevi Svejtskog trgovinskog centra srušeni 11. septembra 2001. godine], no i ovo je bio terorizam”, piše u članku Eliane Cantanhede za O Estado de S. Paulo.

Egipatski Al-Ahram pak piše o “smrti američke slobode i propadanju vrijednosti koje SAD neumorno pokušava izvoziti širom svijeta i koje koristi kao razlog za miješanje u pitanja drugih država”.

Izvor: Agencije