Sirijska odbrana odgovorila na izraelski napad

U zračnim udarima ima ‘mrtvih i ranjenih’, ali se još ne zna njihov tačan broj, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Od početka rata u Siriji 2011. godine Izrael je izveo stotine zračnih napada (EPA)

Protuzračna odbrana sirijske vojske djelovala je u srijedu navečer protiv zračnih udara na jugu zemlje, izvijestila je službena sirijska novinska agencija Sana.

U zračnim udarima ima “mrtvih i ranjenih”, ali se još ne zna njihov tačan broj, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), koji raspolaže širokom mrežom izvora u Siriji, prenosi Hina.

Sana je u prvi mah izvijestila o silovitim eksplozijama na jugu Sirije.

“U 23:10 sati [22:10 sati po srednjoevropskom vremenu] izraelski neprijatelj je izveo zračni napad, osuvši raketnu paljbu s okupiranog sirijskog Golana na mete na jugu”, piše agencija, pozivajući se na vojni izvor.

“Naša protuzračna odbrana je uzvratila, uništivši većinu raketa”, dodaje Sana.

Meta položaji na jugu zemlje

Kako navodi SOHR, na meti izraelskih zračnih napada bili su položaji na sirijskom jugu, posebno zapadno od sela Al-Doura, u južnoj pokrajini Sueidi, “gdje su razmješteni iranske milicije i libanski Hezbollah”, te u Kesswi, južno od sirijskoga glavnog grada, gdje su “položaji iranskih milicija i njihovih saveznika”.

SOHR navodi da se ovi zračni udari događaju nepunih 48 sati nakon posjeta delegacije iranske Revolucionarne garde tom području.

Izrael je u 2020. godini napao pedesetak ciljeva u Siriji, pokazuje godišnji izvještaj koji je krajem decembra objavila izraelska vojska, koja rijetko komentira informacije o svojim operacijama kod svog susjeda.

Izrael nije komentirao ni preuzeo odgovornost za napade u srijedu navečer.

Od početka rata u Siriji 2011. godine Izrael je izveo stotine zračnih napada, na meti kojih su bile vladine snage, iranske savezničke snage i borci libanskog šiitskog pokreta Hezbollah.

Izvor: Agencije