Moderna planira proizvesti milijardu vakcina ove godine

Izvršni direktor američke biotehnološka kompanije Stephane Bancel vrdi da bi zaštita antitijelima mogla trajati nekoliko godina.

Moderna je u srijedu dobila odobrenje za upotrebu svog cjepiva od Evropske komisije (EPA)

Moderna planira isporučiti između 600 miliona i milijardu doza svje vakcine protiv COVID-19 ove godine, izjavio je u četvrtak izvršni direktor kompanije Stephane Bancel.

Rekao je da je naručeno 500 miliona doza vakcine, ali da bi bez problema mogli proizvesti najmanje 600 miliona doza, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Na konferenciji u organizaciji grupe za finansijske usluge Oddo BHF, Bancel je kazao da kompanija radi na tome da dostigne, pa čak i pređe cilj od milijardu doza.

Poručio je da se još ne zna koliko će potrajati antitijela generirana vakcinom, ali je dodao da bi zaštita mogla potrajati nekoliko godina.

Međutim, za potvrdu te tvrdnje im treba još podataka.

“Opadanje antitijela iz vakcina u ljudima odvija se vrlo sporo (…) Vjerujemo da će zaštita potencijalno potrajati nekoliko godina”, naveo je izvršni direktor Moderne.

Jednaka efikasnost za obje varijante virusa

S obzirom na to da su za razvoj vakcine i farmakovigilanciju obično potrebne godine, naučnike i regulatore zanima koliko traje zaštita vakcine protiv COVID-19.

“Mislim da je odbačen najmračniji scenarij opisan u medijima prošlog proljeće da bi vakcina mogla djelovati mjesec-dva”, rekao je Bancel.

Američka biotehnološka kompanija, koja je prošle godine zaprepastila svijet jer je u nekoliko sedmica proizvela vakcinu protiv korona virusa, dobila je odobrenje za upotrebu svje vakcine od Evropske komisije u srijedu.

Bancel je dodao da bi kompanija uskoro mogla dokazati da je njihova vakcina efikasna protiv novih sojeva korona virusa otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Naučnici tvrde da bi proizvedene vakcine trebale biti jednako efikasne protiv obje varijante virusa.

Izvor: Agencije