U potpunosti aktivirana Nacionalna garda Washingtona

Naše osoblje je položilo zakletvu na zaštitu Ustava i demokratskog poretka, poručio je vršilac dužnosti američkog sekretara odbrane Christopher Miller.

Snage sigurnosti su pronašle i neutralilizale eksplozivnu napravu nedaleko od Kongresa (EPA)

Vršilac dužnosti američkog sekretara odbrane Christopher Miller saopćio je kako je, zbog nereda u zgradi Kapitola, aktivirana Nacionalna garda Washingtona.

Kazao je kako je razgovarao s načelnikom Generalštaba američke vojske Markom Milleyjem, potpredsjednikom države Mikeom Penceom, čelnicom Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, liderom senatske većine Mitchom McConnelolom, liderom senatske manjine Chuckom Schumerom te predstavnikom Marylanda Stenyjem Hoyerom.

Miller je istakao da je u potpunosti aktivirana Nacionalna garda u Washingtonu.

Spremni pružiti dodatnu podršku

“Ukoliko lokalne vlasti zatraže, spremni smo pružiti i dodatnu podršku. Naše osoblje je položilo zakletvu na zaštitu našeg Ustava i demokratskog poretka i ponašat će se prema tome”, poručio je Miller.

Snage sigurnosti su ranije pronašle i neutralilizale eksplozivnu napravu nedaleko od Kongresa.

Scene nasilja i haosa vladale su Kapitolom, sjedištem američke demokratije, u koji je, unatoč policijskim suzavcima, upala gomila pristaša odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa, kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda novog predsjednika Joea Bidena.

Haotične scene uslijedile su nakon što se Trump obratio svojim pristašama blizu Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari.

Izvor: Agencije