Kako je europska desnica reagirala na divljanje Trumpovih pristalica

Scene sa Capitola su iznudile oštre kritike brojnih ekstremno desničarski političara Europe, dok je primjećena šutnja drugih.

Pristalice predsjednika Trumpa protestiraju ispred zgrade Capitola (Reuters)

Europski ekstremnodesničarski lider, koji su ranije isticali svoju nepokolebljivu podršku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, danas su osudili akcije Trumpovih pristalica koji su upali u zgradu američkog Kongresa gdje su se zastupnici oba doma okupili da potvrde pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Nasilje je odnijelo najmanje četiri života, uhapšeno je više od 50 osoba, a u zgradi je napravljena velika šteta tokom sukoba sa snagama sigurnosti i vandalskog ponašanja.

Desničarski političari, među kojima su i austrijski kancelar Sebastian Kurz, ekstremno desničarski opozicionar iz Holandije Geert Wilders, Trumpov dugogodišnji saveznik iz Velike Britanije Nigel Farage i italijanski lider desničarske stranke Liga Matteo Salvini kritizirali su djelovanje demonstranata.

No, oni su za razliku od njemačke kancelarke Angele Merkel i norveške premijerke Erne Solberg, nisu za krivicu (ili barem dio nje) krivili Trumpa.

Drugi su šutjeli u potpunosti. Tako da populisti kao što su mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, do objave ovog teksta, nisu komentirali nasilje u Washingtonu koje mnogi vide kao napad na simbol američke demokratije.

Slovenački nacionalistički premijer Janez Janša, koji je u novembru čestitao Trumpu na „pobjedi“ na izborima prije objave rezultata, kritizirao je nasilje u Capitolu i dodao kako se nada da će američka demokratija „prevazići ovu krizu“.

Marine Le Pen, liderka ekstremno desne francuske stranke Nacionalnog skupa, istakla je kako Trump „mora osuditi dešavanja“ ali je izrazila i zabrinutost zbog činjenice da su mu profili na Twitteru i Facebooku privremeno suspendirani.

„Smatram kako u demokratiji svi imamo pravo na proteste i demonstracije, ali na mirne skupove. Svaki čin nasilja koji ima za cilj potkopavanje demokratskog procesa je neprihvatljiv i veoma sam šokirana dešavanjima na Capitol Hillu.“

Farage, bivši lider Nezavisne stranke Velike Britanije UKIP, dao je kratak komentar kazavši kako je „upad“ bio „greška“. Često je ranije iskazivao podršku Trumpu a nedavno se pojavio na bini sa odlazećim predsjednikom SAD-a u skupu uoči izbora.

Wilders, lider Holandske Slobodarske Stranke (PVV) za scene u Washingtonu je kazao da su „šokantne“.

„Vladavina prava je jača od nasilja. Amerika je simbol slobode i demokratija će uvijek nadvladati sve ostalo. A ishod demokratskih izbora uvijek se mora poštivati, bilo da pobijedite ili izgubite.“

Austrijski kancelar Kurz, koji je na čelu Narodne stranke (OeVP) desnog centra, također je istakao kako je bio „šokiran“.

„Ovo je neprihvatljiv napad na demokratiju. Mora se osigurati miran i skladan prijenos ovlasti“, istakao je.

Iz susjedne Njemačke je ekstremno desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) saopćila kako „Nasilje nikada ne smije biti političko sredstvo“.

„Svako ko nasilno napadne parlamente cilja u srce demokratije. Ovo se odnosi i na Washington DC, i na Berlin i na sva druga mjesta širom svijeta. Za AfD je očuvanje demokratije najvažniji politički cilj“, kazao je glasnogovornik ove stranke Tino Chrupalla.

Slično je govorio i italijanski Salvini koji je poručio kako „nasilje nikada nije rješenje“.

„Nasilje nije nikada nije rješenje, nikada. Živjele sloboda i demokratija, uvijek i svugdje.“

Izvor: Al Jazeera i agencije