Francuski sud odobrio izručenje bivšeg lidera ETA-e Španiji

Josu Ternera je 2019. godine uhapšen prema zahtijevu Španije, koja traži njegovo izručenje.

Josu Terner se sumnjiči da je umiješan u ubistvo jednog zaposlenog u firmi Michelin 1980. godine (EPA)

Apelacioni sud u Parizu dao je saglasnost o izručenju Španiji bivšeg šefa baskijske separatističke organizacije (ETA) Josua Ternere, koji je uhapšen u Francuskoj 2019. godine.

“Istražno vijeće [apelacionog suda] dalo je povoljno mišljenje na zahtev za ekstradiciju”, naveli su izvori bliski pravosuđu, prenosi Beta.

Protiv Ternere je pokrenut sudski postupak u Španiji, gdje se sumnjiči da je umiješan u ubistvo jednog zaposlenog u firmi Michelin 1980. godine.

Ternera je 2019. godine uhapšen prema zahtjevu Španije, koja traži njegovo izručenje.

Ternera, koji je bio u bjekstvu od 2002. godine, uhapšen je polovinom maja 2019. godine u Salanchu, u francuskim Alpima.

‘Baskijska domovina i sloboda’

U odsustvu je u Francuskoj 2017. godine osuđen na osam godina zatvora, zbog “pripadnosti terorističko-zločinačkoj grupi”.

ETA je skraćenica naziva na baskijskom jeziku “Euskadi Ta Askatasuna”, koji u prevodu znači “Baskijska domovina i sloboda”.

Ta naoružana nacionalistička, separatistička organizacija, osnovana 1959. godine, a čiji je glavni cilj bio nezavisnost Baskije od Španije i Francuske, 2018. godine je najavila “potpuno raspuštanje svih struktura”.

To saopćenje je prenio Ternera.

Baskija, koja se proteže jednim dijelom u Francuskoj, na jugozapadu, a drugim dijelom na sjeveru Španije, na području Pirineja, desetljećima se borila za nezavisnost.

Izvor: Agencije