Društvene mreže ograničile Trumpove objave

Haotične scene u Washingtonu uslijedile su nakon što se odlazeći predsjednik obratio svojim pristašama blizu Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari.

Neprimjereni tvitovi neće se moći 'retvitati', na njih se neće moći odgovoriti, niti će ih se moći 'lajkati' (Arhiva)

Društvene mreže uklonile su jednominutni videozapis koji je odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump objavio nakon nereda u zgradi Kapitola.

“Ovo je vanredna situacija i preduzimamo odgovarajuće hitne mjere, uključujući uklanjanje videosnimaka predsjednika Trumpa. Uklonili smo snimak jer vjerujemo da doprinosi, a ne umanjuje, riziku od trajnog nasilja”, objavio je Guy Rosen, potpredsjednik Facebooka.

Twitter Inc takođe je ograničio korisnicima dijeljenje videoisječaka i tvitova Trumpa, “zbog opasnosti od nasilja”, dok su u srijedu stotine demonstranata nahrupile u Kapitol, kako bi prisilile Kongres da ne potvrdi Trumpov poraz, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Prijetnji i pozivi na nasilje

Društvena mreža je saopćila da će poduzeti akcije protiv prijetnji i svih poziva na nasilje u skladu sa svojom politikom građanskog integriteta.

Takvi tvitovi neće se moći “retvitati”, na njih se neće moći odgovoriti, niti će ih se moći “lajkati”.

U porukama na Twitteru Trump je nastavio iznositi neutemeljene tvrdnje o krađi izbora na njegovu štetu.

Trump i njegovi saveznici nastavili su iznositi nepotkrijepljene tvrdnje da su izbori pokradeni i te su tvrdnje bujale na platformama među kojima su Twitter i Facebook.

Facebook je prethodno također uklanjao Trumpove objave u kojoj se šire dezinformacije o korona virusu, ali općenito, tvrtka je štedljivo poduzimala mjere u vezi s njegovim objavama.

Haotične scene na Kapitolu

Scene nasilja i haosa vladale su američkim Kapitolom, sjedištem američke demokratije, u koji je, unatoč policijskim suzavcima, upala gomila pristaša predsjednika Trumpa, kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena.

Haotične scene uslijedile su nakon što se Trump obratio svojim pristašama blizu Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari.

Pozvao je gomilu da krene prema Kapitolu.

Izvor: Agencije