CureVac će sarađivati s Bayerom na vakcini protiv COVID-19

Njemačka biotehnološka kompanija najavljuje proizvodnju do 300 miliona doza vakcine u 2021. i do 600 miliona doza u 2022. godini.

CureVacu pomažu investitori među kojima su Dietmar Hopp, Fondacija 'Bill i Melinda Gates', GSK i njemačka vlada (EPA)

Njemačka biotehnološka kompanija CureVac dogovorila je saradnju s proizvođačem lijekova Bayerom kako bi brže dobila odobrenje regulatorne agencije za svoju eksperimentalnu vakcinu protiv COVID-19 te kako bi distribucija vakcine tekla nesmetano, potvrdile su u četvrtak obje kompanije.

Kompanije su, kako piše u saopćenju, sklopile “sporazum o saradnji i uslugama”, prenosi Hina.

“Bayer će ponuditi svoju ekspertizu i postojeću infrastrukturu u područjima kao što su kliničke aktivnosti, regulatorni poslovi, sigurnost lijekova, medicinske informacije, lanac opskrbe i podrška u odabranim zemljama”, ističe se u saopćenju.

Finansijski detalji dogovorene saradnje nisu objelodanjeni.

Kasna faza kliničkih ispitivanja

CureVac, koji je bio u potrazi za većim partnerom, u decembru je počeo kasnu fazu kliničkih ispitivanje za svoju kandidatsku vakcinu protiv COVID-19 pod nazivom CVnCoV, bazirajući se na istoj tehnologiji koja je omogućila BioNTechu i Moderni da razviju svoje vakcine protiv COVID-19 koja su već odobrene.

Riječ je o novoj tehnologiji, koja koristi “messenger” (glasničku) ribonukleinsku kiselinu (mRNA).

CureVacu, izlistanom na američkoj berzi Nasdaq, pomažu investitori među kojima su Dietmar Hopp, Fondacija “Bill i Melinda Gates”, GSK i njemačka vlada.

Kompanija najavljuje proizvodnju do 300 miliona doza vakcine u 2021. i do 600 miliona doza u 2022. godini.

Bayerov farmaceutski odjel, koji razvija novu gensku terapiju, posjeduje stručnost u liječenju karcinoma, hemofilije, multiple skleroze, kardiovaskularnih bolesti, ali ne i u području vakcina.

Izvor: Agencije