Svjedoci: Ubijeno 20 osoba u zračnom udaru u Maliju

Oprečne informacije nude francuska vojska i lokalni stanovnici i aktivističke grupe.

Francuske vlasti su saopćile kako su usmrtile veći broj boraca tokom zračnih udara u centralnom dijelu afričke države Mali, dok nekoliko lokalnih stanovnika i članova grupa navodi kako je 20 gostiju svadbe ubijeno napadom helikoptera.

Stanovnici sela u Bountiju kažu kako je jedan helikopter, usred dana, zapucao na ljude i napravio paniku među okupljenima na svadbi u nedjelju.

“Bježali su da spase živote“, navodi Ahmadou Ghana.

Drugi stanovnik Mady Dicko dodaje: “Bili smo iznenađeni jačinom napada. Helikopter je letio jako nisko.“

Pukovnik negira povezanost

U nedjelju je grupa Tabital Pulakuu, koja promovira kulturu etničke grupe Fulani iz Malija, objavila kako je u “zračnom napadu ubijeno najmanje 20 civila“ tokom jednog vjenčanja.

Glasnogovornik francuske vojske, pukovnik Frederic Barbry, negirao je povezanost između udara i vjenčanja, kazavši kako takva veza “nije u skladu s informacijama sakupljenim prije zračnog napada“.

Za AP je naveo kako je operacija uslijedila nakon višednevne obavještajne misije, koja je ukazala na “sumnjivo okupljanje ljudi“.

Izvor: Agencije

Povezane

Lideri vojnog udara u Maliju obećali su formiranje prelazne civilne vlade koja će organizovati nove izbore. To su obećanje dali nekoliko sati nakon što su primorali predsjednika da podnese ostavku. Blok zapadnoafričkih država ECOWAS zatvorio je granice s Malijem, suspendovao finansijske transakcije i pozvao na uvođenje sankcija.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO