SAD raspoređuju vojnike i dronove u bazi u Rumuniji

Washington pojačava vojno prisustvo u regiji koja izaziva zabrinutost saveznika NATO-a, zbog pokušaja Rusije da demonstrira vojnu silu.

Dronovi će povećati nadzorne i izviđačke sposobnosti u oblasti Crnog mora (Arhiva)

Američke zračne snage rasporedile su oko devedeset vojnika i neodređeni broj dronova u bazi u centralnoj Rumuniji, saopćilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

SAD je na taj način pojačao vojno prisustvo u regiji koji izaziva zabrinutost saveznika NATO-a zbog, kako navodi agencija Associated Press, pokušaja Rusije da demonstrira svoju vojnu silu.

Rumunsko Ministarstvo odbrane saopćilo je da će američko prisustvo u vojnoj bazi “Kampia Turzi” trajati nekoliko mjeseci u cilju podrške operacijama NATO-a, prenosi Tanjug.

Nadzorne i izviđačke sposobnosti

”Raspoređivanje dronova na ovoj ključnoj strateškoj lokaciji ima za cilj da uvjeri naše saveznike i partnere, kao i da pošalje poruku našim protivnicima, da možemo brzo reagirati na svaku hitnu prijetnju”, rekao je predstavnik Vojske SAD-a Jeff Harrigian.

U saopćenju je naveo da će dronovi povećati nadzorne i izviđačke sposobnosti u oblasti Crnog mora, gdje SAD redovno optužuje Rusiju za opasno presretanje američkih vojnih aviona i druge incidente koji su rasplamsali tenzije između dvije velesile.

Izvor: Agencije