Pompeo kritizirao investicijski sporazum između EU i Kine

Previše vodimo brigu za naše radnike da bismo potpisali sporazum koji bi omogućio Kini da nastavi s aktivnostima koje nisu poštene, rekao je Pompeo.

Pompeo, velik kritičar Kine, nije pozvao EU da raskine dogovor, ali je jasno dao do znanja da SAD nema ni najmanju želju sklopiti sličan sporazum (EPA)
Pompeo, velik kritičar Kine, nije pozvao EU da raskine dogovor, ali je jasno dao do znanja da SAD nema ni najmanju želju sklopiti sličan sporazum (EPA)

Američki šef diplomatije Mike Pompeo kritizirao je dogovor EU-a i Kine o investicijskom sporazumu za koji je u intervjuu za Bloomberg rekao da je slab i da ne štiti od prijetnji iz Pekinga, prenijela je Hina.

„Kad ga se prouči, vidi se da je to slab sporazum. Ne štiti evropske radnike od predatora Kineske komunističke partije”, ustvrdio je Pompeo u razgovoru u utorak za televizijski kanal Bloomberg.

Pompeove kritike prve su kritike američke administracije predsjednika Donalda Trumpa u odlasku upućene na ime tog sporazuma.

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost novoizabranog predsjednika demokrata Joea Bidena, prošli je mjesec pozvao evropske saveznike na „preliminarne konsultacije” u vezi „zajedničkih razloga za zabrinutost zbog ekonomskih praksi Kine”.

Pompeo, velik kritičar Kine, nije pozvao EU da raskine dogovor, ali je jasno dao do znanja da SAD nema ni najmanju želju sklopiti sličan sporazum.

‘Pobjeda za Kinu’

„Previše vodimo brigu za naše radnike, naše stanovništvo, našu industriju, naše intelektualno vlasništvo, da bismo potpisali slab sporazum koji bi omogućio Kini da nastavi s aktivnostima koje nisu poštene, uravnotežene i recipročne”, rekao je.

Evropska unija i Kina postigle su 30. decembra načelni dogovor o investicijskom sporazumu nakon sedam godina pregovora.

Brisel se nada da će sporazum širom otvoriti kinesko tržište evropskim poduzećima kojima je to prijeko potrebno u kontekstu ekonomske krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

Dogovor je postignut na video-konferenciji na kojoj su sudjelovali kineski predsjednik Xi Jinping, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Prema postignutom dogovoru, evropska preduzeća više ne bi bila obavezna prenositi tehnologiju svojim kineskim partnerima, a sporazum skicira i kaznene mjere za kineske državne kompanije u slučaju kršenja ravnopravnog natjecanja na kineskom tržištu, te pravila o transparentnosti državnih subvencija.

Kina bi se obvezala i na poštivanje smjernica Međunarodne organizacije rada (ILO) o prisilnom radu.

Kina je željela pristup energetskom tržištu EU-a, ali Brisel je zbog osjetljivih pitanja nacionalne sigurnosti ponudio pristup tek malom dijelu sektora obnovljive energije, i to samo na uzajamnoj osnovi.

Investicijski sporazum velika je pobjeda za Kinu nakon što je Trumpova administracija uložila velike napore u njenu izolaciju.

Izvor: Agencije

Povezane

U Briselu zaključuju da ovaj Sporazum ima veliki ekonomski značaj, ali i da će za njegovo sprovođenje biti potreban ‘visok i održiv’ nivo političkog angažmana sa Kinom.

30 Dec 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO