Pobunjenici masakrirali desetke ljudi u DR Kongo

Najmanje 22 civila su ubijena u napadu pobunjenika na selo u provinciji Sjeverni Kivu.

Veći broj lokalnih žitelja otet je u napadu

Najmanje 22 civila su ubijena u napadu pobunjenika na selo u provinciji Sjeverni Kivu Demokratske Republike Kongo.

Nasilje u selu Mwenda, područje Beni, počinila je pobunjenička grupa Savezničke demokratske snage (ADF) iz Ugande, rekao je za Anadoliju administrator područja Ben Donat Kibwana.

“Pobunjenici ADF-a su napali selo Mwenda u ponedjeljak navečer i mačetama ubili 22 civila“, naveo je on u srijedu i dodao kako ovo nije konačna cifra žrtava.

Lokalni lideri Ruwenzori Bozy Sindiwako i Iteni Muvunga Kimwele kazali su za agenciju dpa u utorak kako su pobunjenici koristili mačete i drugo hladno oružje kako bi počinili masakr i sistematski opljačkali naselje.

‘Živimo u kući za umiranje’

Fulbert Kasairo, lokalni zvaničnik, naveo je kako je veći broj lokalnih žitelja otet u napadu kako bi prebacili ukradene stvari na druge lokacije.

“Naša regija je bure baruta, groblje. Živimo u kući za umiranje, dok vlasti nisu nimalo zainteresirane“, navodi Kasairo.

Vojska je prekasno intervenirala da otjera pobunjenike, ističu Bozy Sindiwako i Muvunga Kimwele.

U ponedjeljak su vlasti objavile kako su pronašle 21 tijelo “u stanju raspadanja“ na lokacijama Loselose i Loulo u istoj regiji, nakon prolaska pobunjenika.

Pobunjenička grupa ADF, koja je nastala na sjeveroistoku Ugande 1990-ih, napada i ubija civile na istoku DR Kongo desetljećima.

Izvor: Agencije