Nova ograničenja za britanske i evropske građane radi Brexita

Građani navikli na slobodno kretanje tokom više od 45 godina članstva Velike Britanije u Evropskoj uniji moraju se nakon Brexita prilagoditi novom normalnom.

Britanci se od 1. januara u Evropskoj uniji smatraju državljanima treće zemlje (EPA)

Turizam, poslovna putovanja, više obrazovanje: građani navikli na slobodno kretanje tokom više od 45 godina članstva Velike Britanije u Evropskoj uniji moraju se nakon Brexita prilagoditi novom normalnom.

Britanci se od 1. januara u EU smatraju državljanima treće zemlje i više nemaju pravo na slobodno kretanje u cilju rada, studiranja ili života u penziji na teritoriji EU-a i pridruženih zemalja Norveške, Islanda i Švicarske, prenosi Hina.

Velika Britanija, također, građane EU-a tretira kao i većinu drugih stranih državljana.

Osim onih koji su prije završetka 2020. imali pravo boravka u zemlji pa zadržavaju svoja prava, u skladu sa sporazumom o razdruživanju.

Jednako vrijedi za Britance u Uniji.

Turisti

Britanski turisti morat će se oboružati strpljenjem žele li ući u EU, iako su se dvije strane dogovorile o recipročnom izuzeću od viza.

Njihov boravak u Uniji ograničen je na najviše 90 dana u razdoblju od 180 dana.

Moraju dokazati da su osigurani, da imaju dovoljno novca i povratnu kartu.

Evropljani mogu ući na britanski teritorij s ličnom kartom do oktobra 2021. godine, nakon čega će morati imati pasoš, za boravke do najviše šest mjeseci.

Irski i britanski državljani i dalje imaju potpunu slobodu kretanja, na osnovu starog bilateralnog sporazuma.

Britanci koji žele putovati sa svojim psom ili mačkom moraju ishoditi međunarodni zdravstveni certifikat najkasnije deset dana prije boravka u Uniji.

Ali, isto ne vrijedi za Evropljane, koji mogu i dalje dovoditi svoje kućne ljubimce u Veliku Britaniju bez dodatnih komplikacija.

Poslovna putovanja

Sporazum predviđa da može biti potrebna radna dozvola, što ovisi o aktivnostima kojima se čovjek bavi.

Općenito, dozvolu ne moraju imati sudionici sastanaka, konferencija, seminara, sajmova, salona ili naučnih skupova, a potrebna je za aktivnosti koje obuhvaćaju prodaju dobara ili usluga.

Neke zemlje EU-a predviđaju dodatne restrikcije za neke aktivnosti.

Evropski državljani kojima je u Velikoj Britaniji ponuđen posao moraju dokazati da znaju engleski jezik, a plata im je određena zakonom.

Studenti

Gotovo je s razmjenom studenata s Velikom Britanijom u sklopu Erasmusa: evropski program preskup je, zaključio je britanski premijer Boris Johnson.

Umjesto njega, britanski studenti moći će sudjelovati u svjetskom programu razmjene nazvanom po matematičaru Alanu Turingu.

Evropski studenti morat će imati vizu za svaki univerzitetski boravak duži od šest mjeseci i morat će platiti višu školarinu, do četiri puta za medicinu i neke druge prestižne diplome.

Prema podacima britanskog Parlamenta, zemlja je školske godine 2018/19. imala 143.000 studenata iz EU-a na svojim univerzitetima.

Godine 2015. strani studenti pridonijeli su britanskoj ekonomiji sa 25,8 milijardi funti (29 milijardi eura).

Velika Britanija je druga najpopularnija destinacija na svijetu kada je riječ o obrazovanju nakon SAD-a.

Imigracija

Gotovo 1,3 miliona Britanaca trenutačno boravi u EU.

U Velikoj Britaniji je više od 4,2 miliona evropskih građana podnijelo zahtjev za potvrdu o zakonitom boravku putem šeme britanske vlade “EU Settlement Scheme” (EUSS) do kraja oktobra.

Njihova prava zaštićena su ako su se zakonito nastanili u zemlji do 31. decembra 2020. godine.

Situacija je drugačija za one koje žele emigrirati nakon 1. januara.

Velika Britanija je uvela sistem bodovanja koji će Evropljanima jako otežati nastanjivanje.

U obzir će se uzimati dob, poznavanje engleskog jezika, finansijska sredstva.

Britanci koji se žele nastaniti u Francuskoj, Španiji ili Njemačkoj (što su im omiljene destinacije za rad ili penziju) suočit će se s istim uvjetima kao i državljani trećih zemalja.

Bilo da je riječ o zdravstvenom osiguranju, prihodima ili poznavanju jezika.

Izvor: Agencije