Nacionalna garda poslana u Capitol Hill da istjera demonstrante

Pod utjecajem američkog predsjednika Donalda Trumpa, više hiljada demonstranata se okupilo ispred Capitol Hilla i pokušalo je upasti u zgradu.

Demonstranti su se okupili u vrijeme kada Kongres zasjeda kako bi potvrdio glasove Elektorskog koledža i Joe Bidena kao predsjednika (EPA)

Pod utjecajem američkog predsjednika Donalda Trumpa, više hiljada demonstranata se okupilo ispred Capitol Hilla i pokušalo je upasti u zgradu.

Nacionalna garda je poslana kako bi protjerala demonstrante iz zgrade, prenosi Fena.

Prije toga, demonstranti su upali u zgradu Senata, ali ih je policija brzo istjerala.

Demonstranti su se okupili u vrijeme kada Kongres zasjeda kako bi potvrdio glasove Elektorskog koledža i Joe Bidena kao predsjednika.

Ranije danas, Trump je rekao pristalicama da nikada neće priznati pobjedu Joe Bidena, tvrdeći bez dokaza još jednom da je došlo do izborne prevare.

“Nikada nećemo odustati, nikada nećemo priznati poraz”, rekao je Trump tokom skupa finansiranog kampanjom na parku Ellipse u blizini Bijele kuće nedugo prije upada demonstranata u Capitol Hill.

Trumpovi pozivi

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je pristaše da “ostanu mirni” nakon što su se sukobili s policijom i upali u zgradu Kongresa, prenosi Hina.

“Molim vas podržite našu policiju u Capitolu i snage sigurnosti. Oni su uistinu na strani naše Zemlje. Ostanite mirni”, tvitao je.

Trump se ranije obratio pristašama u blizini Bijele kuće i ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari te pozvao gomilu da krene prema Capitolu.

Oni su potom probili nekoliko slojeva policijskih blokada i upali u zgradu Kongresa za vrijeme sjednice na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Joe Bidena.

Potpredsjednika Mikea Pencea koji je vodio sjednicu policija je odvela na sigurnu lokaciju. U toku je evakuacija zastupnika kojima je prethodno rečeno da uzmu gas maske i budu ih spremni upotrijebiti.

Trump je u međuvremenu na Twitteru osudio Pencea “koji nije imao hrabrosti zaštititi zemlju i ustav” pošto nije jednostrano blokirao verifikaciju elektorskih glasova.

Izvor: Agencije