Mediji: Prijetnje napadom na Washington zbog ubistva Soleimanija

Prijetnja se odnosi iranskog generala koji je ubijen u udaru američkih bespilotnih letjelica, po naredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa.

'Letimo avionom na Capitol u srijedu. Qassema Soleimani će biti osvećen', glasila je poruka koju su prenijeli mediji (EPA)
'Letimo avionom na Capitol u srijedu. Qassema Soleimani će biti osvećen', glasila je poruka koju su prenijeli mediji (EPA)

Više osoba koje rade na kontroli zračnog saobraćaja u New Yorku čulo je užasavajuće prijetnje u ponedjeljak, prenosi američki CBS News, koji je imao uvid u snimke komunikacije.

“Letimo avionom na Capitol u srijedu. Soleimani će biti osvećen“, glasila je poruka koju prenose mediji iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prijetnja se odnosi na Qassema Soleimanija, iranskog generala koji je ubijen u udaru američkih bespilotnih letjelica, izvršenom po naredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U ponedjeljak je obilježena prva godišnjica Soleimanijeve smrti, za koju su iranski zvaničnici dugo najavljivali osvetu.

Iz CBC Newsa navode kako nije jasno ko je poslao prijetnju te kako je, iako američke vlasti ne vjeruju kako je upozorenje na napad kredibilno, u toku istraga kao o upadu u avijacijske frekvencije.

Rezultati Izbornog koledža

Izvori ovog američkog medija navode kako su Pentagon i druge sigurnosne agencije dobile obavijesti o ovim snimcima prijetnji.

Izvori dodaju kako vjeruju da je prijetnja napravljena kako bi se sugeriralo da će Capitol u Washingtonu biti meta napada istog dana kada Kongres treba brojati rezultate Izbornog koledža.

Stručnjaci navode kako je upad zabrinjavajući, jer bi mogao utjecati na instrukcije koje piloti dobijaju kako i gdje da slete s avionima.

Iz CBS Newsa navode kako su kontroleri zračnog saobraćaja upozoreni da svaku prijetnju ili svaku promjenu standardne putanje aviona odmah prijave.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO