Demokrate pobijedile u Georgiji, dominirat će u Senatu

Kandidat Demokratske stranke John Ossoff pobijedio je na izborima za Senat u saveznoj državi Georgija, zahvaljujući čemu će ta partija imati kontrolu nad oba doma Kongresa SAD-a.

Pobjede kandidata demokrata Warnocka i Ossoffa u oba duela predstavljaju izvjesno iznenađenje pošto Georgija u posljednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke (AP)

Kandidat Demokratske stranke John Ossoff pobijedio je na izborima za Senat u saveznoj državi Georgija, zahvaljujući čemu će ta partija imati kontrolu nad oba doma Kongresa SAD-a u naredne dvije godine, objavila je agencija Associated Press.

Ossoff je u drugom krugu izbora pobijedio kandidata republikanaca Davida Perdua i postao najmlađi senator u aktuelnom sazivu, prenosi Beta.

AP je ranije u srijedu proglasio pobjednika duela za drugog senatora Georgije, u kojem je demokrata Raphael Warnock osvojio više glasova od kandidatkinje republikanaca Kelly Loeffler i postao prvi Afroamerikanac senator te savezne države.

Demokrate, koje imaju većinu u donjem, Predstavničkom domu Kongresa SAD-a, pobjedom Ossoffa i Warnocka preuzet će kontrolu i nad gornjim domom, gdje će odnos snaga biti 50 prema 50, ali u tom slučaju presuđuje glas predsjedavajućeg Senatu, što je po funkciji potpredsjednik SAD-a.

Premoć demokrata

Zahvaljujući pobjedi kandidata Demokratske stranke Josepha Bidena na predsjedničkim izborima, potpredsjednica SAD-a biće senatorica demokrata Kamala Harris, koja će predsjedavati Senatu od 20. januara.

Pobjede kandidata demokrata u oba duela predstavljaju izvjesno iznenađenje pošto Georgija u posljednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke.

Zahvaljujući pobjedama u Georgiji, Biden će u prve dvije godine mandata biti u prilici da provede ambiciozan plan da proširi državno osiguranje zdravstvene zaštite, da ojača srednju klasu, da se uhvati u koštac sa pitanjima rasne nejednakosti i da vodi borbu protiv klimatskih promjena. Moći će i da postavlja nosioce važnih funkcija koje želi.

Uprkos kontroli Demokratske stranke nad oba doma Kongresa, Biden neće moći da provede sve što bude želio kao predsjednik, pošto je za promjenu najvažnijih zakona potrebna tropetinska većina od 60 senatora, navodi Associated Press.

Izvor: Agencije