Assangeu odbijen zahtjev za izlazak iz zatvora uz kauciju

Presuda sutkinje Baraiter znači da će osnivač portrala WikiLeaks ostati u maksimalno osiguranom zatvoru Belmarsh u Londonu.

Julian Assange (49), državljanin Australije, zatvoren je u Belmarshu od kako je uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine (EPA)

Julianu Assangeu je odbijen zahtjev za puštanje uz plaćanje kaucije, a tu odluku je donijela sutkinja koja je prije nekoliko dana presudila u njegovu korist i blokirala pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da im Assange bude izručen.

Presuda okružne sutkinje Vanesse Baraiter na londonskom sudu znači da će osnivač zviždačkog portrala WikiLeaks ostati u maksimalno osiguranom zatvoru Belmarsh u glavnom gradu Velike Britanije.

Baraitser je u ponedjeljak odbila zahtjev američkih vlasti da Assange bude poslan preko Atlanskog okeana, gdje bi mu se sudilo po 18 tačaka optužbi za prekšaje Zakona o špijuniranju i zavjeri da hakira kompjutere američke vlade.

Ugrožavanje zbog objave dokumenata

Assange (49), državljanin Australije, zatvoren je u Belmarshu od kako je uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine ,zbog kršenja uvjeta o kauciji u drugom slučaju o izručenju, gdje je sudjelovala i Švedska.

Vlada SAD-a optužbe povezuje s objavom stotina hiljada povjerljivih dokumenata i snimaka američke vojske na WikiLeaksu prije skoro 10 godina.

Američki zvaničnici navode kako je objavljeni materijal, koji je otkrio greške u ratovima u Afganistanu i Iraku, doveo mnoge u opasnost, no Assangeov pravni tim navodi kako je slučaj ispolitiziran.

Izvor: Agencije

Povezane

Sud u Velikoj Britaniji odbio je zahtjev za izručenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea SAD-u koji je u toj zemlji optužen za špijunažu. Na ovu odluku postoji pravo žalbe. 

Published On 04 Jan 2021

Britanski sud odbacio je zahtjev SAD-a za izručenje Assangea uz objašnjenje da bi to bila represivna mjera s obzirom na njegovo mentalno stanje.

Published On 04 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO