Turska ponovo pozvala Grčku na razgovore o istočnom Mediteranu

Ankara je proteklih sedmica poslala nekoliko brodova za bušenje kako bi istražila energetske resurse u istočnom Mediteranu.

Turska, koja ima najdužu kontinentalnu obalu na istočnom Mediteranu, odbila je zahtjeve za pomorsku granicu Grčke i administracije kiparskih Grka (Arhiva)

Turska je u utorak ponovila poziv Grčkoj da razriješe sporove između dvije zemlje na istočnom Mediteranu dijalogom i međunarodnim pravom.

“Vjerujemo da se problemi između Turske i Grčke mogu i trebaju rješavati kroz pregovore“, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar uoči sastanka s njemačkim ambasadorom u Turskoj Jurgenom Schulzom, prenosi Anadolija.

Naglašavajući da je Turska uvijek bila na strani međunarodnog prava u pogledu tekućih pitanja koja se tiču ​​regija istočnog Mediterana i Egejskog mora, on je kazao da Ankara daje prednost dobrosusjedskim odnosima, dijalogu i pregovorima.

“Očekujemo, s jedne strane, da počnu istraživački razgovori, a s druge strane da počnu pregovori u okviru mjera za povjerenje i izgradnju povjerenja, kao i razgovore o sukobu nakon sastanaka našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga“, rekao je Akar.

Objektivno procijeniti problem

Zahvalivši Njemačkoj na njenoj ulozi u osiguranju mira i rješenja na istočnom Mediteranu, kazao je da je Njemačka dala vrlo važan doprinos tom procesu.

“Također bih izrazio očekivanja da sve treće strane objektivno procijene probleme između Turske i Grčke“, ustvrdio je Akar.

Schulz je rekao da očekuju da se napetost riješi što je prije moguće i da će najbolji način za to biti međusobni pregovori.

Usred tenzija u regiji, Grčka i administracija kiparskih Grka pojačali su pritisak na ostale članice Evropske unije da uvedu sankcije Turskoj tokom samita lidera EU-a 11. decembra.

Brodovi za bušenje

Turska, koja ima najdužu kontinentalnu obalu na istočnom Mediteranu, odbila je zahtjeve za pomorsku granicu Grčke i administracije kiparskih Grka te naglasila da takvi zahtjevi “krše suverena prava i Turske i kiparskih Turaka”.

Ankara je proteklih sedmica poslala nekoliko brodova za bušenje kako bi istražila energetske resurse u istočnom Mediteranu.

Turski lideri više puta su naglasili da se Ankara zalaže za rješavanje svih neriješenih problema u regiji putem međunarodnog prava, dobrosusjedskih odnosa, dijaloga i pregovora.

Izvor: Agencije