Škotska premijerka: Trump, za sada, nije dobrodošao

Nicola Sturgeon je upozorila je odlazećeg američkog predsjednika da mu ograničenja na snazi u Škotskoj ne dozvoljavaju da dođe.

Mediji smatraju da bi Donald Trump mogao doći u Škotsku da igra golf na dan inaguracije Joea Bidena (EPA)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon upozorila je u utorak odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu ograničenja na snazi u Škotskoj, gdje ima terene za golf, ne dozvoljavaju da dođe.

Lokalni list Sunday Post prenio je da je aerodrom Prestwick, na istoku Škotske, dobio obavještenje o dolasku Boeinga 757, koji često koristi Trump, 19. januara, odnosno dan prije inauguracije novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena, prenosi Beta.

List je dodao da su na tom aerodromu pojačane aktivnosti i da su navodno provedene izviđačke misije nad jednim od dva terena za golf u vlasništvu Trumpa.

Izvori bliski aerodromu rekli su za AFP da ne očekuju Trumpovu posjetu tokom januara.

I dalje odbija izborni poraz

Nicola Sturgeon je rekla da ne zna koji su Trumpovi planovi putovanja, uz nadu da će njegov plan biti u bliskoj budućnosti da napusti Bijelu kuću.

“Trenutno ne dozvoljavamo ljudima da dolaze u Škotsku, osim ako su u pitanju neka neophodna putovanja”, kazala je ona i podsjetila da je Škotska pooštrila mjere protiv korona virusa.

“To se odnosi na njega [Trumpa] kao i za bilo koga drugog. Dolazak na teren za golf ne smatramo neophodnim razlogom za dolazak”, dodala je.

U SAD-u i dalje se šire spekulacije šta će Trump, koji još odbija izborni poraz, učiniti 20. januara na dan Bidenove inauguracije.

Ukoliko ne bude prisustvovao ceremoniji u Washingtonu, Trump bi prekršio tradiciju staru više od 100 godina.

Izvor: Agencije

Povezane

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da ljudi u Škotskoj zakonski moraju ostati kod kuće.

Published On 05 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO